17 Μαΐου 2012

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο οίκος Fitch προχώρησε απόψε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο CCC από Β-. Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο ελληνικής αποχώρησης έχει αποκτήσει πλέον και επίσημο όρο στο διεθνή Τύπο: πρόκειται για το GREXIT.

Η ενίσχυση των αντιμνημονιακών κομμάτων στις εκλογές και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης «υπογραμμίζουν», σημειώνει ο οίκος Fitch, «την έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής υποστήριξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης».

O οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα στο «CCC» τον Ιούλιο του 2011, ρίχνοντάς την τον περασμένο Φεβρουάριο ακόμη χαμηλότερα στο «C». Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του «κουρέματος», η ελληνική αξιολόγηση βρισκόταν σε περιορισμένη χρεοκοπία («RD»), για να την αναβαθμίσει μετά την ολοκλήρωση του PSI στο «Β-».

Αιτιολογώντας τη νέα υποβάθμιση την Πέμπτη, η Fitch ανέφερε πως σε περίπτωση που η έκβαση των εκλογών του Ιουνίου δεν οδηγήσει σε κυβέρνηση που θα τηρήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα, «θεωρείται πιθανή μία έξοδος της χώρας από την νομισματική ένωση».

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων και απειλών προς τη χώρα πως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές εάν δεν εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας. Σήμερα, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά και η Αθήνα με τη σειρά της θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ακόμη ότι αν και η ΕΕ σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού και την ψήφο του, αυτός θα πρέπει να λάβει υπόψη του την βούληση των άλλων 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που έχουν συμφωνήσει στους όρους για τον δανεισμό της Ελλάδας.

Και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν κάλεσε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειές για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, τονίζοντας ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι ουσιώδους σημασίας για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα ακολουθώντας πολιτική λιτότητας, συχνά με μεγάλο κόστος για τους πολίτες και για τις πιθανότητες οικονομικής ανάπτυξης. Ο Ρεν κάλεσε τις χώρες να τηρήσουν αυτήν την πορεία παρά τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να έχει. «Τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι – και θα παραμείνουν – ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε, «στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε πρόσκαιρη ανακούφιση όμως πολύ σύντομα θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα σε πολλές χώρες-μέλη, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.