Μια νέα θεωρία από ερευνητές που εργάζονται στο ισπανικό πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας και της Χώρας των Βάσκων έχει αμφισβητήσει τη λαϊκή δοξασία ότι το σύμπαν επεκτείνεται και μάλιστα με επιτάχυνση.
Η ριζοσπαστική θεωρία από τους ως άνω θεωρητικούς λέει ότι το σύμπαν θα μπορούσε να επιβραδύνεται (και ο χρόνος φυσικά επιβραδύνεται) – και μπορεί τελικά να παραλύσει συνολικά σε δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή το ρολόι του χρόνου θα πάψει να λειτουργεί, τα πάντα στο Σύμπαν θα πάψουν να κινούνται και όλα μέσα σε αυτό θα παγώσουν για πάντα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σταδιακή απώλεια χρόνου δεν είναι αισθητή από το ανθρώπινο μάτι. Και όπως λένε, όλα θα πρέπει να έχουν ένα τέλος.
"Όλα θα πρέπει να παγώσουν, σαν μια εικόνα, για πάντα”, λέει ο Ισπανός καθηγητής Senovilla.
Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει στο παρελθόν το φως που μας έρχεται από μακρινά αστέρια τα οποία έγιναν σουπερνόβα. για να δείξουν ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή η άποψη βασίστηκε στην ερυθρή μετατόπιση του φωτός από τα μακρινά σουπερνόβα. Έτσι, η αποδεκτή θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι ένα είδος αντι-βαρυτικής δύναμης – γνωστής ως “σκοτεινή ενέργεια” – πρέπει να οδηγεί τους γαλαξίες να επιταχύνονται.
Ωστόσο, οι επιστήμονες που εργάζονται στην τελευταία θεωρία λένε ότι ψάχνουμε για πράγματα στο παρελθόν, που από τότε ο χρόνος έχει επιβραδυνθεί. Κι όπως ο ήχος μιας σειρήνας ενός ασθενοφόρου καθώς μας πλησιάζει γίνεται οξύτερος, ενώ γίνεται πιο βαρύς καθώς απομακρύνεται, έτσι και το άστρο που απομακρύνεται από μας φαίνεται πιο ερυθρό από ότι αν κινείται προς εμάς.
Και ο Senovilla προτείνει ότι η τρέχουσα υπόθεση είναι λάθος – που λέει ότι το σύμπαν επιταχύνεται – γιατί ο χρόνος σταδιακά επιβραδύνεται, ενώ σε μας γίνεται ορατή μια επιτάχυνση του σύμπαντος μέχρις ότου όλα τα αντικείμενα μέσα σε αυτό να εξαφανιστούν.
"Η σκοτεινή ενέργεια δεν υπάρχει και ο χρόνος επιβραδύνεται. Αφού ο χρόνος γεννήθηκε μέσα στη Μεγάλη Έκρηξη και αφού μπορεί να γεννηθεί μπορεί και να πεθάνει, ως αποτέλεσμα της δράσης ενός αντίθετου φαινομένου” συμπληρώνει.
Η εργασία του δημοσιεύεται στο Physical Review D.
http://www.physics4u.gr/blog/?p=5267