Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τα κομματικά επιτελεία να έχουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που εμφανίζονται όσον αφορά την σύγκλιση μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις εσωκομματικές συγκρούσεις.
Μέχρι στιγμής τα τρία κόμματα τα έχουν βρει στο θέμα του πρωθυπουργού, καθώς σίγουρος για την θέση αυτή είναι ο Αντώνης Σαμαράς, αφού και τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε αυτό. Την Τετάρτη αναμένεται να λυθεί και το ζήτημα των υπουργών της κυβέρνησης.
Η προγραμματική συμφωνία
Λίγο πριν τις 11 το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς για την διαμόρφωση του κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας. Στην συνάντηση αυτή που έγινε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή, συμμετείχαν από πλευράς της ΝΔ ο Βαγγέλης Μειμαράκης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Στέλιος Αγγελούδης, ενώ για την Δημοκρατική Αριστερά το παρών δίνουν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Κατά την συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα όπως η λαθρομετανάστευση, η Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η οικονομία.
Σύμφωνα επίσης με συνεργάτη του κ. Σαμαρά, μεταξύ των σημείων που πιθανολογείται συμφωνία είναι:
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εντός του τρέχοντος καλοκαιριού
Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων
Άμεσή σύνταξη νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο
Ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης εγκληματικότητας
Όχι άλλη μείωση σε μισθούς
Οι εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο η δημιουργία της κυβέρνησης «σκοντάφτει» στις εσωκομματικές συγκρούσεις. Στο ΠΑΣΟΚ και ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προεκλογικά έλεγε πως σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας η Ιπποκράτους δεν θα τοποθετήσει στελέχη που έχουν ήδη θητεύσει σε υπουργικές θέσεις. Κάτι τέτοιο προκάλεσε αντιδράσεις καθώς δημιουργήθηκαν τρεις τάσεις όσον αφορά το θέμα αυτό.
Η «σκληρή» γραμμή τηρείται από τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Πέτρο Ευθυμίου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει ασυζητητί να έχει στην νέα κυβέρνηση κορυφαία στελέχη του.
Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι αυτός που ακολουθεί και την γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκρίνοντας την υποστήριξη στην κυβέρνηση χωρίς όμως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται μέχρι στιγμής να κρατάει σιωπηρή στάση, ενώ αύριο θα προσέλθει στην συνάντηση εργασίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, με την πρόταση να μην συμμετάσχουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
«Εγώ διαμόρφωσα την εισήγηση μου με βάση την συζήτηση που έκανα με τους βουλευτές» είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε από το μεσημέρι με βουλευτές ανά περιφέρεια. Πρόσθεσε δε πως «η αξιοπιστία μας θα κριθεί από το αν εννοούμε και μετεκλογικά όσα λέγαμε προεκλογικά» εννοώντας την φράση που είχε πει δημοσίως ότι «δεν θα δείτε τα γνωστά στελέχη σε υπουργικούς θώκους».
Η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης
Όσο για τα σενάρια περί αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος τα απέρριψε κατηγορηματικά: «Ε, φτάνει, έχω κάνει δύο φορές, έχω κλείσει την καριέρα μου ως Αντιπρόεδρος!» είπε γελώντας.
Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η μόνη λύση είναι κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει ειλικρινά την νέα κυβέρνηση χωρίς να ακολουθήσει την τακτική της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Προέβλεψε δε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η νέα κυβέρνηση θα προκύψει μέχρι αύριο το μεσημέρι.
Κατά τον κ. Βενιζέλο το σημαντικό είναι να υπάρξει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αλλά και η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που πρότεινε. Αυτή θα είναι σε επίπεδο αρχηγών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και θα στηρίζεται από τεχνοκράτες, η οποία θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
«Στη μάχη αυτό το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς επαφές, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία, την γνώση και τον σχεδιασμό που έχουμε» είπε με έμφαση. Εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει αλλά διευκρίνισε ότι η πρόσκληση θα είναι «πάντα ανοικτή».