12 Ιουνίου 2012

"Μην αντιμετωπίζετε κα Μέρκελ με αδιαφορία την οργή των Ελλήνων"

Με ένα αιχμηρό άρθρο που αποτελεί και το πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας "Ιl Sole 24 Ore", η Ιταλία κουνάει το δάχτυλο στην Γερμανίδα Καγκελάριο, σε μία προσπάθεια να της επισημάνει το επείγον της κατάστασης και το πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθεί, προκειμένου να βρεθεί λύση στην απειλή της οριστικής διάλυσης της ευρωζώνης.
Στο πρωτοσέλιδο αφιέρωμα επισημαίνεται ότι πρώτα ήταν η Ελλάδα, μετά η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που προσέφυγαν στο Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης και τότε ακριβώς ήρθε η σειρά της Ισπανίας.

"Όσο για την Ιταλία, ας χτυπήσουμε ξύλο. Θα ήταν λογικό να διαβεβαιώσουμε ότι η Ευρώπη υπάρχει αν αφήσουμε τις αγορές να χτυπούν απτόητες την μια χώρα μετά την άλλη; Η απάντηση είναι όχι!" γράφει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για γίνει στα τέλη Ιουνίου, δεν μπορεί να μην οδηγήσει σε μία αποτελεσματική λύση και απόφαση.

Στο δημοσίευμα ο συντάκτης, καταλήγει: "Κυρία Μέρκελ δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Δεν θα πάτε πολύ μακριά εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε με αδιαφορία την οργή των Ελλήνων, να είστε απόμακρη έναντι της τραυματισμένης υπερηφάνειας των Ισπανών, των φόβων των Ιταλών, των ανησυχιών των Γάλλων.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές οδοί. Το έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές: Η Ευρώπη υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τελεία και παύλα".

Στην συνέχεια η "Il Sole 24 ore", προτείνει τρία συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί η πολιτική ενσωμάτωση που ήδη έχει καθυστερήσει μια δεκαετία.

Τα βήματα που προτείνονται είναι:

* Ενιαία εγγυοδοσία των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων

* Άμεση πρόσβαση των (ευρωπαϊκών) χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων στο ταμείο σταθεροποίησης της ΕΕ (ΕFSF).

* Ενοποίηση των ευρωπαϊκών δημόσιων χρεών με διάκριση στις επιβαρύνσεις των επιτοκίων και ταυτόχρονη εξουδετέρωση της δράσης των κερδοσκόπων σε ό,τι αφορά τα επιτόκια (των ομολόγων) των χωρών της νότιας Ευρώπης.

Μια τέτοια κίνηση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύπλοκη και ακριβή, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι για να υπολοποιηθεί θα απαιτηθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

"Μια ισχυρή και υγιής Γερμανία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ανάμεσα στα συντρίμμια μεγάλων και μικρών ευρωπαϊκών χωρών. Ο λογαριασμός θα ήταν πολύ αλμυρός για όλους", επισημαίνει η Il Sole 24 Ore, ενώ απευθυνόμενη στην Μέρκελ, γράφει: "Εάν εσείς και η Γερμανία σας θέλετε να διατηρήσετε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, δεν έχετε χρόνο για χάσιμο".

Προτρέπει μάλιστα την καγκελάριο να δράσει αποφασιστικά και επιτυχώς, ώστε να καταστήσει σαφές σε όλους ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι όντως μια πραγματικότητα και ότι το ευρώ δεν δέχεται πλέον επιθέσεις. Schnell Frau Merkel, βιαστείτε κ. Μέρκελ!", καταλήγει το άρθρο.

news247.gr