29 Ιουνίου 2012

Μεγαλύτερη θνησιμότητα ανέργων στις ΗΠΑ από τη Γερμανία λόγω πρόνοιας

Τη σημαντικότητα του κράτους πρόνοιας και των πολιτικών για τα εργασιακά καταδεικνύει μία ακόμα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι άνεργοι στις ΗΠΑ έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με άνεργους στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα αφορούν δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως, ωστόσο είναι αποκαλυπτικά και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για τη σημασία της κοινωνικής πολιτικής.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Βρετανίας, αναφέρει πως οι άνεργοι «μέσης και χαμηλής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν αν χάσουν τη δουλειά τους σε σχέση με τους αντίστοιχους της Γερμανίας, οι οποίο έχουν πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα, επιδόματα ανεργίας και ασφάλιση».

Σύμφωνα με την έρευνα το 75% των άνεργων Γερμανών λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 19%.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές αν και ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος για όλους τους άνεργους και στις δύο χώρες, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τη Γερμανία σε όλες τις κατηγορίες ανέργων.

«Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πολύ σημαντική για την υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλής εκπαίδευσης εργαζόμενοι», σημειώνει ο Chris McLeod, επικεφαλής της μελέτης. «Για αυτές τις δύο κατηγορίες δεν είναι μόνο το να χάσεις τη δουλειά σου, αλλά και το να βρεθείς στον πάτο της αγοράς εργασίας», προσθέτει.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία είναι δύο μεγάλες οικονομίες, από τις ισχυρότερες του κόσμου, ωστόσο διαφέρουν σημαντικά στις πολιτικές για το εργασιακό. Η Γερμανία έχει υψηλά επίπεδα προστασίας των εργαζομένων, όπως ο περιορισμός απολύσεων, αλλά και υψηλά επιδόματα και προστασία για τους ανέργους.

Οι ΗΠΑ αντίθετα, όπως τονίζεται στην έκθεση, έχει χαμηλή προστασία για τους εργαζομένους αλλά και για τους ανέργους. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως οι αλλαγές στα εργασία και η μείωση της προστασίας των ανέργων επηρεάζει την υγεία κυρίως των πιο ευάλωτων πληθυσμών», αναφέρει ο Chris McLeod.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health βασίστηκε στα στοιχεία των ποσοστών θνησιμότητας των ανέργων μέσης και χαμηλής εκπαίδευσης εργαζομένων στη Γερμανία και στις ΗΠΑ από το 1984 έως το 2005.

Σε μία δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα στο Annual Review of Public Health από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard και στην οποία εξετάζονται οι πολιτικές που θα μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά ενάντια στην υγεία των εργαζομένων,  αναφέρεται ότι οι πολιτικές για την απασχόληση και το κράτος πρόνοιας, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάρτιση και η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της χώρας, η προστασία των εργαζομένων, η πρόσβαση στο κράτος πρόνοιας και τη στέγαση και τα επιδόματα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, είναι σημαντικά για την προστασία της κοινωνίας.

«Η φθορά της καθημερινότητας είναι σημαντική για την υγεία όλων μας», τόνισε ο Peter Hall του πανεπιστημίου του Harvard, προσθέτοντας πως «η κοινωνική πολιτική είναι σημαντική όχι μόνο για την ευημερία των ανθρώπων, αλλά για την γενικότερη υγεία τους».

tvxs.gr