06 Ιουνίου 2012

Ομαλή ελληνική έξοδο από το ευρώ συστήνει Βρετανός βουλευτής... καλά αυτοί τι ζόρι τραβάνε;;

Υπέρ μιας ελεγχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, Άντριου Τάιρι.

Με άρθρο του σε έκθεση του Κέντρου Μελετών Πολιτικής ο βουλευτής των Συντηρητικών εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλη λύση δεδομένης της απροθυμίας των Ελλήνων να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και της απροθυμίας των πλουσιότερων ευρωπαϊκών κρατών να συστήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό μεταφοράς κεφαλαίων προς τις ασθενέστερες οικονομίες.

Ο κ. Τάιρι τονίζει ότι ενώ μία άτακτη έξοδος της Ελλάδας θα αποδεικνυόταν «καταστροφική», υπάρχει τώρα μια ευκαιρία αξιοποίησης των χρονικών περιθωρίων που δίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης ώστε όλα να γίνουν με ομαλό τρόπο.

Ο Βρετανός πολιτικός που έχει επαναλάβει παρόμοια πρόταση, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας προϋποθέτει επαρκές τείχος προστασίας για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ισπανία. Ο Άντριου Τάιρι τονίζει επίσης ότι ο μοναδικός οργανισμός που μπορεί να λύσει την κρίση είναι το ΔΝΤ, που πρέπει να δράσει με πιο ανεξάρτητο τρόπο.

Αντίθετα, γράφοντας στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ο διευθυντής του ινστιτούτου Open Europe, Ματς Πέρσον τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει καμία πλευρά. Υπενθυμίζει πόρισμα πρόσφατης έκθεσης του ινστιτούτου που προσδιορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη χώρα και τους εταίρους σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή σε 259 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πέρσον σημειώνει ότι ο συμβιβασμός είναι το επικρατέστερο σενάριο με την έξοδο να γίνεται πιο ελκυστική για την Ελλάδα εφόσον έχει προηγηθεί επαρκής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος.