«Όχι δώρα στους Έλληνες», είναι ο τίτλος άρθρου της βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique», στο οποίο αναφέρεται πως η Γερμανία δύσκολα θα επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελλάδας.
Στο Βερολίνο, σημειώνεται, ο κυβερνητικός συνασπισμός διχάζεται στο αν θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση: Από τη μια, ο φιλελεύθερος υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε και ο επικεφαλής της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής ομάδας Μπρούντελε, έχουν ουσιαστικά ταχθεί υπέρ μιας μικρής χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που εκφράζει και τη θέση της Καγκελαρίας, δήλωσε πως δεν είναι στιγμή για εκπτώσεις προς την Ελλάδα.
Η γερμανική κοινή γνώμη δεν εγκρίνει την ιδέα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου ARD, το 53% των χρηστών απορρίπτουν μια τέτοια παραχώρηση και ότι πριν τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν πως θα νικήσει, το 79% των Γερμανών είχαν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι οικονομολόγοι είναι επίσης διχασμένοι, αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Κολονίας M. Χούτλερ τάσσεται υπέρ της χρονικής επιμήκυνσης των προγραμμάτων των χρεωμένων χωρών, αλλά στον αντίποδα, ο Τα Σαχ, της Deutsche Bank Advisors, δηλώνει πως όσο νωρίτερα εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, τόσο καλύτερα.
Κατά τη βελγική εφημερίδα, η καγκελάριος Mέρκελ, η οποία πρέπει να λάβει υπόψη την εχθρική κοινή γνώμη λόγω των δεσμεύσεών της απέναντι στις χρεωμένες χώρες, πρέπει να αντιμετωπίσει και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Χθες, οι ανώτατοι δικαστές δικαίωσαν τους «Πράσινους», οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί για ελλιπή ενημέρωση από την κυβέρνηση, την Άνοιξη του 2011, όταν λάμβαναν χώρα οι διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον οποίο θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Δικαστήριο απαίτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τους βουλευτές εγκαίρως. Ωστόσο, καταλήγει η εφημερίδα, η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ακυρώνει ούτε το ΕΜΣ, ούτε το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο που θα πρέπει να ψηφιστεί από το Γερμανικό κοινοβούλιο στις 29 Ιουνίου.