20 Ιουνίου 2012

O Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτό το «status quo» στην Κύπρο

Την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, επισήμανε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε, ο οποίος τόνισε ότι το status quo δεν είναι αποδεκτό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο ο κ. Φούλε πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνο «σχέδιο Α», το οποίο έχει να κάνει με την ελπίδα.

Σε παρατήρηση Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου ότι μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα του 2004, οι Τουρκοκύπριοι απογοητεύτηκαν από τη στάση των Βρυξελλών, ο Στέφαν Φούλε είπε ότι υπήρχε τότε μια δυναμική και τόνισε ότι με συναδέλφους του στην Κομισιόν και στο Κολλέγιο των Επιτρόπων «δουλεύουν σκληρά για εφαρμογή τριών κανονισμών που αφορούν την πράσινη γραμμή, τη χρηματοδότηση των Τουρκοκύπριων και το απευθείας εμπόριο».

Ο Στέφαν Φούλε εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμιά αντίφαση μεταξύ μιας επιτυχημένης και αποτελεσματικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία και της συνέχισης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους κομμάτων στις δύο κοινότητες και είπε ότι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα επιστρέψει για να συνεχίσει τις επαφές του με τις δύο κοινότητες για το Κυπριακό, αλλά και για τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στο νησί, περιλαμβανομένης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η αίσθηση του επείγοντος για επίλυση του κυπριακού θα αυξηθεί.

Ο Στ. Φούλε ανέφερε επίσης ότι στις επαφές του τόνισε πως σημαντικό στοιχείο είναι ο σεβασμός από όλους τους εταίρους της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της.

Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση Φούλε - Έρογλου στα κατεχόμενα, πέντε τουρκοκυπριακές οργανώσεις (KTAMS, KTOEOS, KTOS, Cag-Sen and Guc-Sen) πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Τα μέλη των συντεχνιών κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα, όπως «Λύση τώρα- Ανεξάρτητη ομόσπονδη Κύπρος», «η ΕΕ να προσπαθήσει να μην χαθούν οι Τουρκοκύπριοι» και «ΕΕ μόνο αυτά μπορείς να κάνεις για τους Τουρκοκύπριους;». Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας ο κ. Φούλε τέλεσε τα εγκαίνια δημοτικής αγοράς σε κτίσμα του 1939, που καλύπτει έκταση 4.500 τμ και στεγάζει 77 καταστήματα. Οι ανακαινίσεις και η αναπαλαίωση της αγοράς έγιναν με κονδύλια της ΕΕ.