20 Ιουνίου 2012

Γερμανικός Τύπος: «Η νέα κυβέρνηση να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός»

Ελλάδας το ανάγνωσμα συνέχεια στο γερμανικό τύπο, που καθαρά ειδησεογραφικά παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αλλά και την ετοιμότητα από πλευράς δανειστών να δώσουν στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του μνημονίου.
«Οδηγεί στο να μην αλλάξει τίποτα»

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδα Frankfurter Allegemeine Zeitung διαβάζουμε σχόλιο του Μιχαελ Μάρτενς με τον τίτλο «ακόμη κανένα grexit» Ο Γερμανός δημοσιογράφος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και αναρωτιέται αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος εκείνος που, τώρα που τελείωσε ο προεκλογικός αγώνας και έχει σχηματιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία, θα το κάνει δικό του στοίχημα. «Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να έχει επιτυχία πρέπει να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός» σημειώνει. «Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δεν έχει περάσει. Σε όλα τα σενάρια περιγράφεται ως μια πολύ πιθανή διαδικασία.(…) Και οι τρεις εταίροι της νέας κυβέρνησης θέλουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ασφαλώς και υπάρχει ανάγκη αναπροσαρμογής του αλλά δημιουργείται ο φόβος ότι η Αθήνα μπερδεύει την λέξη αναδιαπραγμάτευση με τον τερματισμό των μεταρρυθμίσεων. Λέει περισσότερη Ευρώπη, αλλά εννοεί περισσότερα χρήματα. Αυτό όμως σημαίνει αναδιανεμητική ένωση και ευρωομόλογα για να μην αλλάξει απολύτως τίποτα» υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

Επικρίσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες

Στη συνάντηση κορυφής των G20 ο καυγάς μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και των υπολοίπων λόγω της ευρωκρίσης ήταν προγραμματισμένος. Η ταπείνωση της γηραιάς ηπείρου στη διάσκεψη επειδή δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση προκάλεσε την οργή του Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο. Ο σχολιαστής της εφημερίδας Handelsblatt ωστόσο, δικαιώνει τους επικριτές. «Της άξιζε, είναι κατανοητή και τελικά βοηθητική» σχολιάζει. «Την αξίζει επειδή για δύο χρόνια δεν κατάφερε να ελέγξει την κρίση και κάθε μέρα ο κίνδυνος να συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία γίνεται μεγαλύτερος. Έγιναν βέβαια πολλά που ήταν αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια για να αντιμετωπιστεί, όπως πακέτα διάσωσης και ενέσεις ρευστότητας. Αλλά οι διασώστες χάνονται πίσω από την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων» σημειώνει. «Αυτή η αντίδραση δύσκολα γίνεται κατανοητή. Το ότι υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να απαντήσει με μια φωνή, συνέβαλε στο να χάσει το γόητρό της» καταλήγει ο αρθρογράφος.

«Μυρίζει 2004»

Η ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ελλάδας – Γερμανίας πλησιάζει, ηλεκτρονικός και παραδοσιακός τύπος αφιερώνουν πολύ χώρο υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η Ελλάδα ως αντίπαλος. «Η ατμόσφαιρα στους αντίπαλους των Γερμανών είναι καταπληκτική» σχολιάζει στη διαδικτυακή του έκδοση το Spiegel. «Δύο μέρες πριν την αναμέτρηση δεν υπάρχει κανένα σημάδι έντασης. Οι ποδοσφαιριστές αστειεύονται και στο ελληνικό στρατόπεδο επικρατεί άρωμα του 2004, όταν η εθνική Ελλάδας από το πουθενά κατέκτησε εντυπωσιακά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (…) Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ελπίζει ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Πίεση στους Έλληνες από παραλληλισμούς με το τότε δεν φαίνεται να υπάρχει. Θα κερδίσουμε τη Γερμανία, ακόμη και στα πέναλτι, αν χρειαστεί, δήλωσε ο Κώστας Κατσουράνης που ήταν στέλεχος της ομάδας και το 2004. Σύμφωνα με ανάλυση του εμπειρογνώμονα Φρανκ Βόρμουτ, οι Γερμανοί θα χρειαστούν πάνω από όλα υπομονή, γιατί οι Έλληνες δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια» καταλήγει το άρθρο.

ΣΚΑΙ