13 Ιουνίου 2012

Σόιμπλε: Λυπάμαι τους Ελληνες που είναι στο δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω

[Δυστυχώς, παρόλο που ο κόσμος όπως βλέπετε στο γκάλοπ δεξιά είναι θετικός, δεν έχουμε έναν τέτοιο γάτο ΥΠΟΙΚ να βάλει τάξη στο μπουρδέλο και αναγκαζόμαστε και τη βγάζουμε με λαμόγια και άχρηστους που σε πρώτη ευκαιρία φωνάζουν: δωστα όλα]

Tη συμπόνια του προς τους Ελληνες που υποφέρουν εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους». Παράλληλα, τονίζει ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν» αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.


Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει πως «λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».

Σε ότι αφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής» ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί». Διευκρινίζει, πάντως ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. «Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.

Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο "no-bail-out", σύμφωνα με το οποίο -όπως εξηγεί- ένα κράτος- μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου (σ.σ. είναι από τη Βάδη Βυρτεμβέργη- Στουτγκάρδη στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την οικονομία που κάνουν) είναι οικονόμοι μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.