Σε Σώμα συγκροτείται σήμερα η νέα Βουλή με την ορκωμοσία, στις 10:00 το πρωί, των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του προέδρου η ΝΔ προτείνει τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κάτι που ενόχλησε τον Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος πληροφορήθηκε την απόφαση του Πρωθυπουργού από τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται μάλιστα Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και Χρυσή Αυγή να στηρίξουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Πολύδωρα, αλλά οι διαρροές λένε πως ο πρώην πρόεδρος της βουλής δεν θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος με την στήριξη άλλων κομμάτων.
Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται η πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών - τουλάχιστον 151 ψήφοι. Αν κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία). Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες και δεν γίνεται συζήτηση πριν από την ψηφοφορία.
Η εκκρεμότητα Χρυσή Αυγή
Προς επίλυση παραμένει το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου και το αν θα προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Το άρθο 6 του κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της Αντιπολίτευσης, που είναι η Χρυσή Αυγή.
Ωστόσο, οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος - όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων - εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.
Η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή των επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα.
Το ζήτημα των αριστερών εδράνων
Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η λύση του προβλήματος της αριστερής πτέρυγας, καθώς τα έδρανα του ΚΚΕ διεκδικούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», το θέμα μάλιστα έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της Βουλής Β. Πολύδωρα, ο οποίος φέρεται να κάλεσε τα τρία εμπλεκόμενα μέρη «να τα βρουν μεταξύ τους», ενώ συνέστησε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ να μην πειράξουν το ΚΚΕ, το οποίο καταλαμβάνει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα τα πρώτα έδρανα της αριστερής πτέρυγας.
Ωστόσο, το ΚΚΕ είναι πλέον η έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη, διαθέτει μόλις 12 βουλευτές και υπολείπεται των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η ΝΔ θα καταλάβει τα δύο πρώτα από τα δεξιά και πίσω της θα έχει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δίπλα στην ΝΔ θα είναι το ΠΑΣΟΚ στο προτελευταίο έδρανο προς τα αριστερά θα είναι η ΔΗΜΑΡ.
Το πιθανότερο είναι το ΚΚΕ να καθίσει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή πτέρυγα. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μοιραστούν σε θέσεις και πίσω από τη ΔΗΜ.ΑΡ ώστε να χωρέσουν όλοι.