Το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά 50 δις ευρώ περίπου, τα οποία είναι χρέος των τραπεζών, θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα την επόμενη εβδομάδα. Aυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα του Σαββάτου.
Οι ευνοϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες για Ισπανία και Ιταλία έχουν προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η αρχή μπορεί να γίνει με την απόφαση των Βρυξελλών που διαχωρίζει το τραπεζικό από το κρατικό χρέος.
Έτσι, η Ελλάδα μπορεί και θα διεκδικήσει να ισχύσει ότι και για τις άλλες δύο χώρες του νότου. Ο Α. Σαμαράς έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές στον Γ. Στουρνάρα ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τους τροικανούς που θα έρθουν Τρίτη ή Τετάρτη στην Αθήνα. Πέραν της λίστας με τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα δοθεί στην τρόικα, θα συζητηθεί η ελάφρυνση των 50 δις αφού πρώτα υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις αποφάσεις που έχει πάρει εδώ και μήνες. Να δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να είναι σε θέση να ζητήσει από την τρόικα ελαφρύνσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.
Προφανώς η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες να πείσει τους τροικανούς για τις προθέσεις της, ειδικά μετά τις καθυστερήσεις που έχουν προηγηθεί. Ωστόσο, είναι πεπεισμένη πως είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγές στο Μνημόνιο, τώρα που η Ευρώπη αλλάζει. Και η Ελλάδα δε μπορεί να μείνει πίσω σ’ αυτή την αλλαγή.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί.. πατριώτες γι’ αυτό άρχισαν και τις πατριωτικές κορώνες με αφορμή τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ζητώντας να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις για την Ιταλία και την Ισπανία, διαφορετικά να μην έρθει η Τρόικα στην Αθήνα.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την χρηματοδότηση των τραπεζών και πρόσθεσε ότι αν «αυτό δεν ισχύσει να προβάλλει βέτο στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο».
Τζάμπα μαγκιές δηλαδή καθώς οι ίδιοι που ήθελαν να φύγουμε από το ευρώ τώρα ζητούν να παίξουμε με τους όρους της Ευρώπης.
http://www.antinews.gr/2012/07/01/168969