03 Ιουλίου 2012

Οι κόκκινες γραμμές του υπουργείου Εργασίας

Της Ρούλας Σαλούρου

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Αύριο, Τετάρτη, ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα δεχθεί στο υπουργείο του τον επικεφαλής της ομάδας δράσης (task force) Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα δεχθεί τους επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών.
Οι διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας είναι πυρετώδεις, καθώς ο νέος υπουργός πρέπει όχι μόνο να ενημερωθεί ίσως για την πλέον καυτή θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και να ετοιμάσει τις κόκκινες γραμμές στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Και μπορεί το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που δεσμεύει τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να αποτελεί τον μπούσουλα στην διαπραγματευτική τακτική, όμως η εμπειρία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων έχει δείξει ότι, όταν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης, η Τρόικα δεν αστειεύεται...

Άλλωστε, τα περιθώρια αλλαγών στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των συντάξεων, όπως αυτά ρυθμίζονται από το Μνημόνιο 2, δεν είναι και πολλά, κάτι που γνωρίζουν στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το πρώτο 5μηνο του έτους, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 23,5%. Το στοιχείο αυτό, αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό επιχείρημα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας ο κ. Βρούτσης βλέπει καθημερινά οικονομολόγους της εργασίας και επιστήμονες από όλα τα απαιτούμενα πεδία, προκειμένου τελικά να συγκροτηθεί εκ νέου το Συμβούλιο Οικονομικών της Εργασίας (ΣΟΕ) που θα πλαισιώσει την ηγεσία του υπουργείου στις διαπραγματεύσεις. Στην επιτροπή διαπραγμάτευσης, ενιαία τόσο για τα θέματα του ασφαλιστικού, όσο και για τα εργασιακά, θα συμμετέχουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr οικονομέτρες, στελέχη από την ΤτΕ, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι, ο στόχος που η Τρόικα έχει θέσει αφορά στη μείωση κατά 15% του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Εκτιμούν βέβαια, πως, παρ’ ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, δεν είναι απίθανο αυτό να συμβεί στο τέλος του 2012, αρχές 2013, καθώς υπολογίζεται ότι απαιτείται άλλο ένα 5% μείωσης στους πραγματικούς μισθούς. Να φθάσει δηλαδή κατά μέσο όρο, η μείωση στους μισθούς μέσω των ατομικών συμφωνιών ή των επιχειρησιακών συμβάσεων, στο 28,5%.

Το αγκάθι στις εργασιακές σχέσεις, δεν φαίνεται πάντως να είναι η μετενέργεια, παρ’ ό,τι όλο το προηγούμενο, προεκλογικό διάστημα, είχε αποτελέσει σύνθημα στα χείλη όλων των κομμάτων που σήμερα, συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί, πλέον, στην αγορά, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του 5μήνου, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις (σχεδόν 85.000 εργαζόμενοι σε 19.000 επιχειρήσεις).

Το πραγματικό αγκάθι, που ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά προσχώματα στις διαπραγματεύσεις, είναι η πρόβλεψη του Μνημονίου 2 για περαιτέρω παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς όπως αυτή διαμορφώνονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην πράξη, η τρόικα των δανειστών επιθυμεί την αποδυνάμωση της όποιας διαπραγματευτικής ισχύς των συνδικάτων, με το κράτος να αποφασίζει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς του ανειδίκευτου προσωπικού, ώστε αυτό να αποτελέσει μια φθηνή δεξαμενή εργατικού δυναμικού.

Το κείμενο συμφωνίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι τόσο γενικόλογο και αόριστο, που στην πράξη δεν έχει καμία εφαρμογή. Χαρακτηριστικά, τα τρία κόμματα εξουσίας έχουν αποφασίσει να υπερασπιστούν «τη συλλογική αυτονομία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να επανέλθουν στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο...».

Πηγή:www.capital.gr