02 Ιουλίου 2012

Ζιν: Μας κατηγόρησαν για αυτοκρατορικές βλέψεις για να μας πάρουν τα χρήματά μας

Αρνητικά για την Γερμανία αξιολογεί τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Der Handelsblatt ο κ. Ζιν τονίζει πως «απειλείται πλέον η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας».

Ο οικονομολόγος τονίζει πως το Βερολίνο ανέλαβε το βαρύ έργο του να σώσει τις τράπεζες της Βρετανίας, την Γαλλίας, ενώ ανέλαβε επίσης και τα βάρη των τραπεζών του Νότου της Ευρώπης, συμπληρώνοντας πως οι αγορές ηρέμησαν, «έφτασαν σε σημείο εφορίας» διότι «οι επενδυτές βρίσκονταν ένα βήμα από την άβυσσο και σώθηκαν».

Ο Ζιν κάνει επίσης λόγο για «τεράστια πίεση που ασκήθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ, τη μεγαλύτερη που έχει ασκηθεί μεταπολεμικά σε Γερμανό Καγκελάριο» προκειμένου να ενοχοποιηθεί η Γερμανία, πράγμα που έφερε τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Για να πάρουν τα χρήματά μας, μας κατηγόρησαν για αυτοκρατορικές βλέψεις και προειδοποίησαν για το μίσος που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των λαών. Η Καγκελάριος δεν άντεξε στην πίεση και υπέκυψε», υπογραμμίζει και υποστηρίζει ότι «το λάθος έγινε τον Μάιο του 2010 με την δημιουργία του EFSF», ενώ θεωρεί ότι «οι Γερμανοί πολίτες, τα χρήματα των οποίων θέλουν να πάρουν, μπορούν πλέον να ελπίζουν μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο».