Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Έρχεται η τρόικα» ο Economist υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για να βρει από που θα γίνουν οι περικοπές δαπανών προκειμένου να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα. Ωστόσο το περιοδικό εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές.
«Η θυμός ξέφτισε αυτή την εβδομάδα καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας προσπάθησε και απέτυχε να βρει τα 11,5 δισ. ευρώ σε περικοπές που απαιτεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το 2013 και το 2014 ως μέρος του δεύτερου διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας» σημειώνει το περιοδικό.
Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ορισμένοι υπουργοί δεν φάνηκαν να αντιλαμβάνονται ότι οι προϋπολογισμοί τους πρέπει να «τσεκουρωθούν» όχι μόνο να περιοριστούν.
Το περιοδικό αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις των υπουργών με τον Γιάννη Στουρνάρα και εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο ελιγμών. «Τα τελευταία δύο χρόνια με το άθλιο ρεκόρ της αποτυχίας να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμών. Η Βουλή ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο πακέτο αλλά χωρίς συγκεκριμένες περικοπές μήνες πριν από τις εκλογές. Οι εταίροι της ευρωζώνης είναι εχθρικοί σε κάθε πρόταση για παράταση της προθεσμίας καθώς θα σήμαινε ότι πρέπει να μοιράζουν περισσότερο ρευστό στους Έλληνες» υπογραμμίζει ο Economist.
Παράλληλα γράφει ότι η «στιγμή της αλήθειας» για τον Γιάννη Στουρνάρα θα έρθει στις 26 Ιουλίου όταν θα πρέπει να παρουσιάσει το πακέτο περικοπών στην τρόικα. «Εάν υστερεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα βρουν τις δικές τους προτάσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν. Διαφορετικά η προσφορά διεθνούς χρήματος θα στερέψει αυξάνοντας την ζοφερή προοπτική» καταλήγει το ρεπορτάζ.