15 Ιουλίου 2012

Μέρκελ για Ελλάδα στο ZDF

Δυο ερωτήσεις για την Ελλάδα τέθηκαν στην Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξής της στο κρατικό γερμανικό δίκτυο ZDF λίγο πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές της διακοπές.


Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος για το εάν θα δοθεί χρονική επιμήκυνση στην Ελλάδα για εκπλήρωση των δημοσιονομικών της στόχων με την κα Μέρκελ να αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα για το συγκεκριμένο θέμα.

Είπε γενικά ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες και ότι είναι κάτι που το εκτιμάει, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση της τρόικα λέγοντας ότι με βάση αυτήν θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την Ελλάδα. Σημείωσε ότι θα περιμένουν μερικές εβδομάδες ακόμα.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν θα είναι η Ελλάδα βασικό θέμα του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία καθώς όπως της είπε η δημοσιογράφος οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και φαίνεται ότι θα επιμείνουν πολύ στο εν λόγω θέμα στον προεκλογικό τους αγώνα.

Η κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα έχουμε την έκθεση της τρόικα πριν τις εκλογές στη Γερμανία οι οποίες είναι σε ένα χρόνο εννοώντας ότι το θέμα της Ελλάδας θα έχει κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είπε ότι εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν το τέλος της Ευρώπης ούτε του ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν διαπιστώνεται ότι κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκπληρώσει τους όρους τότε δεν γίνεται να δίνονται χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.