15 Ιουλίου 2012

Κατάρρευση ενός μύθου: Στοιχεία για τους Έλληνες καταθέτες μόνο αν υπάρχουν κατηγορίες, λένε οι Ελβετοί

[Εδώ και ένα χρόνο ο μύθος έλεγε ότι από μέρα σε μέρα θα υπογραφαμε συμφωνία με την Ελβετία για φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων... ]

Επίσημο «όχι» έδωσε η Ελβετία στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα στοιχεία των ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες. Στο έγγραφο που έστειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας των Άλπεων, γίνεται ξεκάθαρο ότι δε πρόκειται να δοθούν στοιχεία για τους Έλληνες καταθέτες, αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες κατηγορίες εις βάρος τους.
Συγκεκριμένα, η Ελβετία ζητάει απο τις ελληνικές αρχές να υποβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα με ονόματα Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και τις όποιες κατηγορίες υπάρχουν εις βάρος τους, αλλιώς δεν επιτρέπουν πρόσβαση στη λίστα καταθετών των τραπεζών της.

Το κείμενο που εστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών είναι το ακόλουθο:

«Προκειμένου να ικανοποιήσουμε αιτήματα της Αθήνας για παροχή στοιχείων σχετικά με λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες, Ελλήνων πολιτών, θα πρέπει να υποβάλλεται συγκεκριμένο αίτημα με το όνομα του Έλληνα πολίτη, όπως επίσης και αν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον του για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κλπ. Στη περίπτωση που δεν κατηγορείται ένας Έλληνας πολίτης, στοιχεία δε πρόκειται να σας δώσουμε.»