17 Αυγούστου 2012

Αργεί ακόμη το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά

Η θερινή ραστώνη που οδήγησε εκτός γραφείου το επιτελείο της τρόικας, αλλά και η ανάγκη για πολιτική... ηρεμία εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά (την Τετάρτη με τον κ. Γιούνκερ στην Αθήνα και εν συνεχεία με Μέρκελ και Ολάντ) κρατούν το πακέτο μέτρων «παγωμένο».
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει λείψει από τα γραφεία της αναζητώντας και άλλα μέτρα τα οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες ούτε τα συζητά με ομολόγους υπουργούς, ούτε τα διαπραγματεύεται (μέσω email) με την τρόικα.

Προτεραιότητα την εβδομάδα που πέρασε φέρεται να δόθηκε σε δεκάδες άλλες εκκρεμότητες του μνημονίου που πρέπει να πάρουν «μπρος» με το άνοιγμα της Βουλής την προσεχή εβδομάδα. Οι 77 εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιήσεις, οι όροι ανακεφαλαιοποίησης και οι εξελίξεις στις τράπεζες, τα κλειστά επαγγέλματα, το μέλλον των ΔΕΚΟ, αλλά και παρεμβάσεις μαζί με το υπουργείο δικαιοσύνης για την ενίσχυση εσόδων φέρεται να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Όσο για τα μέτρα το πιθανότερο είναι να τεθούν ξανά στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών σε εσωτερική σύσκεψη που ενδεχομένως να γίνει την Δευτέρα, ώστε να ακουστούν νέες «ιδέες» για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν όμως ότι διυπουργική συνάντηση για τα μέτρα - προς το παρόν - δεν έχει καθοριστεί.

Πάντως, παρεμβάσεις που ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό των 11,5 δισ. ευρώ στα «χαρτιά» υπάρχουν, κοστολογημένες και σε μεγάλο βαθμό σε γνώση της τρόικας. Ωστόσο, ένα μόνο μέρος από αυτές φέρεται να έχει και το πολιτικό «οκ».

Κυρίως ο λόγος για τα 5 δισ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας στο οποίο πλήθος εναλλακτικών σεναρίων για περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ περιμένουν την τελική έγκριση. Αντιθέτως σε εκκρεμότητα παραμένει η εφεδρεία για την οποία προτείνονται εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής ώστε να «βρεθούν» οι 40.000- 50.000 υπάλληλοι που χρειάζονται ώστε μαζί με όσους θα συνταξιοδοτηθούν θα καλύψουν τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και για τις παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ και φορείς του δημοσίου που πρέπει να «κουρευτούν». Το πρώτο βήμα ήταν η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά (με απειλή κυρώσεων προς διοικούντες και φορείς) αναλυτικά στοιχεία απολογιστικά αλλά και για το μέλλον από κάθε έναν φορέα και ΔΕΚΟ.
Μεγάλες φέρεται να είναι και οι εκκρεμότητες για τις παρεμβάσεις που προωθούνται στους ΟΤΑ, στην υγεία, στην παιδεία. Δεν έχει κλειδώσει και το πακέτο του 2012, με επίκεντρο την επιβολή ή όχι «κουρέματος» στα ειδικά μισθολόγια.


Πηγή:www.capital.gr