Πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον απεργών μεταλλωρύχων.
Το βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας έχει κάνει το γύρο του κόσμου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και αποτροπιασμό από τη διεθνή κοινότητα.
Οι συγκρούσεις των δυνάμεων της αστυνομίας και των απεργών σημειώθηκαν στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική. Οι απεργοί που κρατούσαν λοστούς και μαχαίρια κινήθηκαν προς τις δυνάμεις της αστυνομίας που νωρίτερα είχε κάνει χρήση χημικών.
Οι αστυνομικοί χωρίς προειδοποίηση άνοιξαν πυρ εκτελώντας πάνω από 30 άτομα. Η σφαγή πραγματοποιήθηκε μπροστά στις κάμερες του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters που αναμετέδωσε αμέσως την είδηση.
"Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει", δήλωσε ο υπουργός αστυνομίας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 702.
Ένας από τους ακροατές που τηλεφώνησαν στον σταθμό συνέκρινε το αιματηρό επεισόδιο, στο ορυχείο και το εργοστάσιο Μαρικάνα της Λονμίν, με τη σφαγή στο Σάρπβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1960, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός πλήθους μαύρων διαδηλωτών σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα.
Οι απεργοί ζητούσαν αυξήσεις στις αποδοχές τους και είχαν απορρίψει τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς απειλούνταν με απόλυση.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως οι δυνάμεις της τάξης δεν είχαν άλλη επιλογή.
Πρόεδρος Νοτίου Αφρικής: Να δικαστούν οι εκτελεστές
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για αυτή την "παράλογη βία" θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
"Πιστεύουμε πως στη δημοκρατική τάξη που επικρατεί στη χώρα μας υπάρχει χώρος για να επιλύονται μέσω διαλόγου οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι ή να ξεσπά βία" τόνισε ο Ζούμα. "Είμαστε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι από αυτή την παράλογη βία", κατέληξε.
Το χρονικό πριν τη σφαγή
Εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή γύρω από το ορυχείο Μαρικάνα καθώς ξημέρωνε μια ημέρα πριν το περιστατικό. Το ορυχείο παρέμεινε κλειστό όλη την εβδομάδα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ συνδικάτων αλλά και της διένεξης ανάμεσα στην εργοδοσία και τους μεταλλωρύχους.
Πριν από τη χθεσινή ημέρα, 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων εργατικών ενώσεων στο Μαρικάνα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εργοστάσιο της Λονμίν, μιας εταιρίας η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Νότια Αφρική, στις οποίες εξορύσσεται το 12% της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου, έχουν κλείσει προσωρινά.
Στη Νότια Αφρική βρίσκεται το 80% των παγκόσμιων βεβαιωμένων αποθεμάτων λευκόχρυσου, αλλά το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, οι εργατικές διεκδικήσεις για υψηλότερους μισθούς και η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου φέτος στις αγορές έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι απεργοί στο Μαρικάνα ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις μισθών, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από τη σύγκρουση της νέας ένωσης συνδικάτων εργαζομένων στα ορυχεία και στις κατασκευές (AMCU) με την εθνική ένωση των εργαζόμενων στα ορυχεία (NUM), ένα συνδικάτο το οποίο συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).
Στελέχη της AMCU επικρίθηκαν διότι είπαν στους απεργούς μεταλλωρύχους ότι ήταν "έτοιμοι να πεθάνουν" παρά να αφήσουν να τους απομακρύνουν από το χώρο που είχαν καταλάβει.
Police open fire on miners in South Africa από newsview