[Όχι μόνο 8 εκ... έχει να δικαιολογήσει και άλλα 4,5 ΕΚ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ]
Εντολή στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της «φοροδιαφυγής» και «παράνομων εσόδων», έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, μετά την αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι διερευνάται καταγγελία πως ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Η εισαγγελική παραγγελία δεν αναφέρεται ονομαστικά, ωστόσο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, ο πρώην διοικητής της τράπεζας Θόδωρος Πανταλάκης γνωστοποίησε πως είναι δικά του τα χρήματα αυτά και ότι πρόκειται για νόμιμα χρήματα, δηλωμένα και φορολογημένα, που αποτελούν μέρος της οικογενειακής περιουσίας το ύψος της οποίας τα δικαιολογεί. Ο κ. Πανταλάκης πρόσθεσε πως η κίνηση του λογαριασμού αποδεικνύει ότι μετακινήθηκαν σε δόσεις και σκοπός της συναλλαγής ήταν η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στο εξωτερικό.
Ολα ξεκίνησαν όταν την περασμένη Παρασκευή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπεραμύνθηκε της πώλησης της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, αποκάλυψε πως κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ μετέφερε το τελευταίο διάστημα 10 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην τραπεζική αγορά και στα δημοσιογραφικά γραφεία που αναζητούσαν το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος. Οταν κυκλοφόρησαν φήμες πως πρόκειται για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΑΤΕ, ο κ. Πανταλάκης έλυσε τη σιωπή του και προέβη σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να υπερασπιστεί την πράξη του και να υπεραμυνθεί της νομιμότητας του ποσού.
«Πρόκειται για οκτώ εκατομμύρια Ευρώ. Είναι δικά μου και της οικογένειας μου. Είναι νόμιμα, δηλωμένα και φορολογημένα και αποτελούν μέρος της οικογενειακής περιουσίας το ύψος της οποίας τα δικαιολογεί» απάντησε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ κ. Πανταλάκης με αφορμή την καταγγελία για ανώτατο στέλεχος της τράπεζας που έβαλε κεφάλαια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.
Το θέμα έκανε το γύρο και του διεθνούς Τύπου και έδειξε ενδιαφέρον η οικονομική εφημερίδα Financial Times, ο οποία, αναζητώντας τον κ. Πανταλάκη τον βρήκε στη βίλα του στην Πάρο. Η εφημερίδα στο άρθρο της κάνει λόγο για «πολιτικούς κραδασμούς που δημιουργούνται γύρω από τις προσωπικές επενδυτικές κινήσεις του πρώην διοικητή της ΑΤΕ Θεόδωρου Πανταλάκη, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση κεφαλαίων του στο εξωτερικό».
Όπως αναφέρουν οι F.T., στην Αθήνα ξέσπασε πολιτικό θέμα μετά την αποκάλυψη ότι επικεφαλής μεγάλης κρατικής τράπεζας παραδέχθηκε πως μετέφερε 8 εκατ. ευρώ από προσωπικό του λογαριασμό για να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο μήνες πριν η ΑΤΕ οδηγηθεί σε πτώχευση.
Ο κ. Πανταλάκης από την Πάρο, με έμφαση αρνήθηκε οτιδήποτε μεμπτό, σημειώνοντας ότι δήλωσε την συναλλαγή στις αρχές του 2011 και πλήρωσε φόρο για το ποσό που μετέφερε.
«Είμαι σε διακοπές και δεν σκοπεύω να πω οτιδήποτε μέχρι να γυρίσω στην Αθήνα», είπε στους F.T. από την Πάρο όπου βρίσκεται.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Πανταλάκης αναμένεται να δώσει κατάθεση ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου στο τέλος Αυγούστου, για τα τρία χρόνια της παραμονής του στο τιμόνι της τράπεζας.
Στο δημοσίευμα των Financial Times παρατίθενται δηλώσεις τραπεζικών στελεχών, που επισημαίνουν ότι
«ο Θεόδωρος Πανταλάκης έστειλε τα χρήματα του στο εξωτερικό νομίμως. Υπάρχει ηθικό ζήτημα, από τη στιγμή που ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας σε περίοδο χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης».
Πάντως, ακόμα και αν οι ισχυρισμοί Πανταλάκη είναι αληθείς πάλι εγείρεται ηθικό ζήτημα για τη μεταφορά στο εξωτερικό από μέρους του ενός τόσο μεγάλου ποσού.
«Την ίδια ώρα που άπαντες πασχίζουν για να πείσουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, αλλά και ότι πρέπει να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία, επικεφαλής τράπεζας, και μάλιστα κρατικής, δηλαδή διορισμένος, βγάζει στο εξωτερικό 8 εκατ. ευρώ. Εστω και αν επρόκειτο να τα επενδύσει και όχι να τα διαφυλάξει σε τράπεζα του εξωτερικού υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας, ποιο μήνυμα λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα δικά τους κεφάλαια;», διερωτώνται τραπεζικά στελέχη.
Ο Θόδωρος Πανταλάκης κατάγεται από το Ηράκλειο και έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος σε διάφορες τράπεζες. Υπήρξε το Νο2 της Πειραιώς, πριν ο Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθετήσει διοικητή στην ΑΤΕ, το 2009.
Από το 1980 έως το 1991 εργάστηκε στην ΕΤΕΒΑ και από το 1991 έως το 1996 στον Όμιλο Interamerican. Από το Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 κατείχε την θέση του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ενώ συγχρόνως ήταν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή μέλος ΔΣ δεκάδων εταιρειών,θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας. Υπήρξε επίσης Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Πρόεδρος του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών, κ.ά.
Τον Μάιο του 2004 έγινε Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου Δ.Σ. & Αναπληρωτή CEO της Τράπεζας.
Είναι επίσης Πρόεδρος Δ.Σ. της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, της Πειραιώς Real Estate, της Ευρωπαϊκής Πίστης ΑΕΓΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Την περίοδο 1985-1988 ήταν διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θεόδωρου Καρατζά (μετέπειτα Προέδρου της Εθνικής).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα με τις καταθέσεις του κ. Πανταλάκη στο εξωτερικό ήταν γνωστό εδώ και 2,5 μήνες και ότι για τις συναλλαγές χρησιμοποιήθηκαν η HSBC και η Citibank Ελλάδος για να μεταφερθούν τα χρήματα στο εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και ο κ. Πανταλάκης όπως και κάθε Ελληνας έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα προέρχονται από χρηματιστηριακά κέρδη - οπότε ανακύπτει ζήτημα χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης, δεδομένου ότι ο κ. Πανταλάκης διετέλεσε υποδιοικητής της Εθνικής επί σειρά ετών και μάλιστα την περίοδο της χρηματιστηριακής ανόδου του 1999.
Η ηλεκτρονική σελίδα του CNBC γράφει ότι στην Αθήνα έχει ξεσπάσει πολιτική «αναταραχή», μετά από την παραδοχή του κ. Πανταλάκη ότι μετέφερε 8 εκατ. ευρώ από προσωπικό λογαριασμό του - για να αγοράσει μια κατοικία στο Λονδίνο, όπως ισχυρίζεται - λίγους μήνες πριν η τράπεζα οδηγηθεί σε κατάρρευση.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ATEbank επιμένει ότι δεν έκανε κάτι κακό και αφήνει το θέμα να «ξεφουσκώσει».
Η παρέμβαση βουλευτών της Χρυσής Αυγής ήταν αυτή που έφερε στο φως το όνομα του τέως διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη που μετέφερε 8 εκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο.
Σε ανακοίνωσή της σήμερα η Χρυσή Αυγή καταγγέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αναδεικνύει το θέμα Πανταλάκη και αναφέρει :
«Μούγκα για το σκάνδαλο από τους άλλοτε λαλίστατους εκπροσώπους του Σύριζα. Φαίνεται πως ο άνθρωπος είχε βγάλει έξω τα λεφτά για να πάρουν αέρα! Δυστυχώς το ελλαδικό πολιτικό σύστημα και τα κυρίαρχα σε αυτό κόμματα έχουν μετατραπεί σε ανδρείκελα των τραπεζιτών και όλοι τους ζουν πλουσιοπάροχα εις βάρος του ελληνικού λαού».
Στη συνέχεια η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής παραθέτει τα πρακτικά της Επιτροπής όταν κάνει την παρέμβασή του ο βουλευτής του κόμματος :
«Απόσπασμα από τα πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Πρώτον, θα ήθελα μια συγκεκριμένη και όχι γενικόλογη απάντηση για το τι θα γίνει με τα δάνεια των κομμάτων. Έχουν γίνει μεγάλες συζητήσεις και τώρα μέσα σε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες γίνονται, μιλάμε για 200 εκατομμύρια ευρώ. ΓιΆ αυτό, θα θέλαμε απολύτως συγκεκριμένη απάντηση. Η δεύτερη ερώτηση, στην οποία θα ήθελα επίσης μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση, είναι η εξής. Τι θα γίνει με τα δάνεια των αγροτών; Η Χρυσή Αυγή κάνει μια πρόταση, η οποία είναι και πάγια θέση της, για διαγραφή των αγροτικών χρεών. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με επιτυχία. Τρίτη ερώτηση που έκαναν όλοι όσοι μίλησαν πριν από εμένα, σχετικά με την τύχη των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και στις θυγατρικές της. Μπορεί να λέτε ότι εξασφαλίζεται η εργασία τους, αλλά όπως γνωρίζουμε, είμαστε κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της τρόικα και μονιμότητα δεν υπάρχει πλέον ούτε στο δημόσιο τομέα, οπότε θα θέλαμε να γίνεται πιο συγκεκριμένοι για το πώς θα εξασφαλισθούν οι θέσεις τους.
Και μία τελευταία ερώτηση: Υπάρχει μέλος του ΔΣ της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας που μετέφερε από το προσωπικό του λογαριασμό 8 εκατ.ευρώ στο εξωτερικό.
Απάντηση Γεώργιου Προβόπουλου
Ο κ. Παναγιώταρος έθεσε στην ουσία τα θέματα των κομμάτων. Τα δάνεια των κομμάτων από τη στιγμή που είναι δάνεια, τα οποία μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται, δεν είχαμε κανέναν λόγο να τα βγάλουμε απέξω και καλώς πήγαν εκεί που πήγαν, στην καινούργια τράπεζα. Για τα δάνεια των αγροτών, την τύχη των εργαζομένων και τα λοιπά έχουν λεχθεί αρκετά πράγματα. Θέσατε ένα θέμα εάν μέλος Δ.Σ. έβγαλε 8 εκατομμύρια. Η Τράπεζα της Ελλάδος δέχθηκε κάποιες καταγγελίες, ότι πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας αυτής είχε βγάλει στο εξωτερικό περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εκανε ελέγχους, λυπάμαι, που για λόγους νομοθεσίας, δεν μπορώ να πω τα ευρήματα, αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα ευρήματα αυτά έχουν σταλεί στις αρμόδιες αρχές».