24 Αυγούστου 2012

Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ η επίσκεψη Σαμαρά

Αρκετοί κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης στη Γερμανία αύξησαν σήμερα την πίεση προς την Ελλάδα, τηρώντας αδιάλλακτη στάση έναντι της Αθήνας, ενώ στο Βερολίνο βρίσκεται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντ. Σαμαράς.


«Δεν μπορούμε να διαθέσουμε κι άλλα χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε τις προθεσμίες ούτε το περιεχόμενο των αποφάσεων», συνέχισε ο Κάουντερ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι το κόμμα του αρνείται να «πετάει» χρήματα σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο».

«Το να δώσουμε περισσότερα χρήματα χωρίς να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις δεν θα λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Γερμανοί πολιτικοί επιχείρησαν να αποδραματοποιήσουν την σχετική συζήτηση. Ο Κάουντερ εκτίμησε ότι το σενάριο αυτό είναι «ακόμα μακρινό», αλλά «δεν θα αποτελούσε ένα πρόβλημα για το ευρώ».

Πάντως, σύμφωνα με την σημερινή έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει μια επιτροπή ειδικών στην οποία έχει αναθέσει να μελετήσει το σενάριο της λεγόμενης «Grexit» και τις χρηματοοικονομικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο. Της ομάδας εργασίας αυτής έχει οριστεί επικεφαλής ο Τόμας Στέφεν (CDU), υφυπουργός Οικονομικών και δεξί χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Βέβαια, το υπουργείο προσπάθησε να υποβαθμίσει την πληροφορία αυτή αναφέροντας ότι είχαν δημιουργήσει εδώ καιρό μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει την κρίση του κρατικού χρέους και όλα τα σενάρια, πιθανά και λιγότερο πιθανά.

«Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνησή τους να αντιμετωπίζει όλα τα σενάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την επιτροπή συνέστησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για να είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» για ένα ενδεχόμενο «αρνητικό σενάριο» και για να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα «ντόμινο» στην ευρωζώνη.

«Η αλλαγή Σαμαρά από διεκδικητή σε ικέτη», τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα στον ιστότοπο της Rheinische Post, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι εύκολη. Καλείται να κάνει μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ και την ίδια στιγμή να εκπληρώσει τους όρους λιτότητας της τρόικας, προκειμένου η Αθήνα να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα. Όμως αυτήν ακριβώς την αποστολή θέλησε ο κ. Σαμαράς προ μηνών και γι΄ αυτό πολέμησε. Και τώρα εμφανίζεται ως ικέτης, ζητώντας να δώσει η ΕΕ στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει τους αναγκαίους όρους.
Ο Σαμαράς υπήρξε ένας από εκείνους που συνέβαλαν στο να σημειωθούν καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Γι΄ αυτό και επικρατεί επιφυλακτικότητα εκ μέρους της ΕΕ και της γερμανικής πολιτικής. Γιατί, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ήταν αυτός που αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα βοήθειας και στους όρους που συνδέονταν με αυτό».

Προβάλλοντας το γερμανικό παράδειγμα, η Neue Westfälische Zeitung ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: «Τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο καλά στη Γερμανία όσο σήμερα. Πριν από 10 χρόνια η ανεργία ήταν στα ύψη, ενώ τα αυξανόμενα κόστη απειλούσαν να πνίξουν το κοινωνικό κράτος. Τότε η κυβέρνηση Σρέντερ ανακάλυψε τους νόμους «Χαρτς». Αυτοί συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στο να γίνει η Γερμανία η ατμομηχανή της Ευρώπης».

«Αυτό όμως θα πρέπει να μας διδάξει το εξής: οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα. Αυτόν τον χρόνο θα έπρεπε να τον προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση και σε άλλες χώρες. Εάν ο κ. Σαμαράς ζητήσει σήμερα από την καγκελάριο περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας του, η Α. Μέρκελ δεν θα πρέπει να του το αρνηθεί», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Αναδρομή στην ελληνική πολιτική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών και αναφορά στο παράδειγμα της Τουρκίας κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Το ότι η Ελλάδα είναι ικανή για μεταρρυθμίσεις το απέδειξε η οκτάχρονη διακυβέρνηση Σημίτη. Ο διάδοχός του όμως, ο Κώστας Καραμανλής, σπατάλησε τα οφέλη από τις επιτυχίες εκείνες. Πενταπλασίασε το έλλειμμα μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, από το 3 στο 15 %. Στην Τουρκία τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά την τελευταία δεκαετία και η χώρα είναι σήμερα μια ατμομηχανή ανάπτυξης. Προϋπόθεση ήταν οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξόντωσαν το πελατειακό σύστημα και οι εκλογές του 2002 που οδήγησαν σε αντικατάσταση της παλιάς ελίτ από μια νέα, το ΑΚP του Ερντογάν. Στην Ελλάδα δεν διακρίνεται ακόμη ένα νέο, μεταρρυθμιστικό λαϊκό κόμμα που θα μπορούσε να πάρει τη θέση των παλιών πελατειακών κομμάτων τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν το σύστημα». «Συνεπώς η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνον εάν οι δανειστές φανούν ανυποχώρητοι και πάρουν από το χέρι της κυβέρνησης το κέρας της αμάλθειας που διασφάλιζε στο παρελθόν την εξουσία τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πιο ακραία στάση κρατά το περιοδικό Focus, με το δημοσίευμά του που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε περιοδεία ελεημοσύνης στην καγκελαρία». Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και η Bild, η οποία αναφερόμενη στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς προ ημερών, ζητεί γραπτά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.