Εκλεισε το... μέτωπο που είχε ανοίξει η κυβέρνηση με την τρόικα γύρω από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών, που επιτρέπουν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή -από κοινού με τα νέα μέτρα -, η συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, παρά τις διακηρύξεις ότι «δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση στο Δημόσιο υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων», αποδέχθηκε τελικά να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, παρότι με την ειδική ρύθμιση περί διαθεσιμότητας, η οποία θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, καταβάλλεται προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις.
Η τρόικα, από την πλευρά της, απέσυρε την αρχική της απαίτηση για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων εντός του τρέχοντος έτους που αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση και να βάζει νερό στο κρασί της για άμεση απομάκρυνση του 1% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες στις οποίες μπορούν να δουν την έξοδο του Δημοσίου μόνον 319 υπάλληλοι, όπως είχε γράψει «Το Βήμα». Διατήρησε όμως το βασικό της στόχο να «σπάσει τον ταμπού» της μονιμότητας των δημοσιών υπαλλήλων και πέτυχε τη συναίνεση της κυβέρνησης στην απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων το 2012 και 25.000 το 2013.
Η κύρια «δεξαμενή» απ΄ όπου θα αντληθεί ο αριθμός των 2.000 υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν το τρέχον έτος θα είναι οι επίορκοι, των οποίων όμως οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ή θα τελεσιδικήσουν ως το τέλος του έτους. Γι΄ αυτόν τον λόγο μάλιστα θα καταβληθεί προσπάθεια, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύστασης και συγκρότησης σε σώμα των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Η δεύτερη «δεξαμενή» θα είναι το πλεονάζον προσωπικό από τους οργανισμούς που κλείνουν. Το προσωπικό αυτό θα τίθεται για ένα έτος σε διαθεσιμότητα με την καταβολή του 75% των αποδοχών του και μετά την παρέλευσή αυτού του χρόνου θα απολύεται.
Στις «δεξαμενές» αυτές που θα ανατροφοδοτούνται συνεχώς, θα προστεθεί το επόμενο έτος και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δομών των υπουργείων και θα αξιολογηθεί αρνητικά.
Η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και ειδική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι το προσωπικό του τίθεται σε διαθεσιμότητα, μπορεί να επανατοποθετηθεί εντός του χρόνου που «τρέχει» η διαθεσιμότητα σε κενές οργανικές θέσεις.
Η ρύθμιση αυτή προβλεπόταν, ως γνωστόν, και για την περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας, αλλά ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην πράξη.
Εκτός τούτου, δεν μπορεί να γίνει στην πράξη επανατοποθέτηση του εν λόγω προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις, διότι απλούστατα έχουν καταργηθεί σ΄όλους ανεξαιρέτως του φορείς του Δημοσίου. Ετσι, η μόνη επιλογή που απομένει είναι η επαναπρόσληψή των υπαλλήλων που τίθενται σε εφεδρεία μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, κάτι όμως που καθίσταται όνειρο θερινής νυκτός, ακόμη και στην περίπτωση που καταστεί πράξη η επανεκπαίδευσή του, όπως θα προβλέπει η νέα ρύθμιση.