18 Οκτωβρίου 2012

Τι θα γίνει με τις 3ετίες και τις αποζημιώσεις-Τι γίνεται στο Υπ. Εργασίας

Της Ρούλας Σαλούρου

Με διπλή διαπραγμάτευση, σε πολιτικό επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα και σε τεχνικό, μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας (που έμειναν στην Αθήνα), σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα του εργασιακού που φαίνεται πως αποτελεί το τελευταίο αγκάθι για να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με την τρόικα.

Προχθές, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, απεφεύχθη το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η επίσημη δήλωση του κ. Στουρνάρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της Τρόικας, ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία». Δήλωση, που από κάποιους ερμηνεύθηκε ως άδειασμα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που με τους χειρισμούς του, ουσιαστικούς και επικοινωνιακούς, δημιούργησε κλίμα πλήρους ασυμφωνίας, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής. Βέβαια, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το κλίμα αυτό, σε συνδυασμό με την εικόνα αντίδρασης που έβγαλαν προς τα έξω και οι πολιτικοί αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ήταν που θα βοηθήσει τον κ. Σαμαρά να διαπραγματευτεί σήμερα…

Στην πράξη πάντως, σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι τριετίες δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της μισθολογικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα επισημάνει ότι μέσω της κατάργησης των τριετιών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Σε τεχνικό επίπεδο, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να διατηρήσει παγωμένες τις τριετίες όπως είναι σήμερα, έως το τέλος όχι του 2014 αλλά του 2016, καθώς αναμένει θετική εξέλιξη στο αίτημα για διετή επιμήκυνση.

Από εκεί και μετά, θα νομοθετήσει ένα νέο μηχανισμό εξέλιξης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, προκειμένου να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ρίξει στο τραπέζι τις εξής προτάσεις:

Α) να μη μειωθούν για τους εν ενεργεία εργαζόμενους οι αποζημιώσεις απόλυσης.

Για τους νέους, να διατηρηθούν οι 12 μισθοί στα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και για τα υπόλοιπα χρόνια να ακολουθηθεί ένας βηματισμός που θα οδηγεί όμως σε μικρότερο ποσό αποζημίωσης από αυτό που δίνεται σήμερα.

Β) να διατηρηθεί το σύστημα για όλους όπως σήμερα, όμως η βάση υπολογισμού της αποζημίωσης να έχει ανώτατο πλαφόν τα 3.000 ευρώ.

Τέλος, η Τρόικα ζητά και είναι πολύ πιθανό να γίνει δεκτό, να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης μάξιμουμ στους 3 ή το πολύ 4 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Όλοι στους δρόμους σήμερα...

Ακόμη βέβαια κι αν περάσουν οι ελληνικές, συμβιβαστικές προτάσεις, το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ συν τα «προαπαιτούμενα» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικάτων που σήμερα απεργούν.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, επιλέγοντας τη μέρα που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για να εκφράσουν την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων στα μέτρα που λαμβάνονται. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Λόγω της πανεργατικής απεργίας με προβλήματα θα λειτουργήσουν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ.

Κλειστά θα είναι επίσης, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους. Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ακόμη και τα περίπτερα. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων θα γίνει στις 12:00 στην πλατεία Κοραή.

Σε τριήμερη πανελλαδική αποχή από την Τετάρτη ως την Παρασκευή οι δικηγόροι, μετά από απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Mετ’ εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ.

Αναλυτικά στην Αττική:

Τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ θα λειτουργούν κανονικά από τις 9 το πρωί. Οι συρμοί του Μετρό θα κινούνται μέχρι το σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 08.00 έως τις 17.00.

Στη Θεσσαλονίκη:

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 20.00.

Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην πανελλαδική απεργία.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στα αεροπορικά δρομολόγια, λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία με τρίωρη στάση από τις 10μμ έως και τη 1μμ.

Πηγή:www.capital.gr