21 Οκτωβρίου 2012

Υπό την εποπτεία Στουρνάρα η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά-Για τεχνικά θέματα ο Βρούτσης

Να αποφύγει και το παραμικρό ενδεχόμενο νέας εμπλοκής στη τελική διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, έχει ως δικό του... προαπαιτούμενο το Μέγαρο Μαξίμου και γι' αυτόν τον λόγο οι χειρισμοί σχετικά το μέγα "αγκάθι" των εργασιακών, θα γίνουν εφεξής υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Γιάννης Βρούτσης θα συνεχίσει τη τεχνική συζήτηση με τα κλιμάκια της Τρόικας, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας θα είναι έτοιμος να παρέμβει εάν υπάρξει κίνδυνος να "κολλήσει" εκ νέου η διαβούλευση.

Υψηλά ιστάμενες πηγές παραδέχονται ότι το θέμα των εργασιακών υποτιμήθηκε και ότι κακώς δεν υπήρξε πιο νωρίς η παρουσία και του υπουργού Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικας, η οποία λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν, πάντως και την απορία τους για τη τόση επιμονή της Τρόικας ως προς τα εργασιακά, που αναδεικνύονται και ως μείζον ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, με τις νεώτερες πληροφορίες να αναφέρουν αφενός ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τη Τρόικα να μείνει αμετάβλητο το ισχύον πλαίσιο για τις 3ετίες αφετέρου ότι αναζητείται συμβιβαστική λύση για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, με τη θέσπιση πλαφόν 2.000- 3.000 ευρώ.

Ακόμα κι έτσι δεν φαίνεται, πάντως, δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους, ειδικά με τη ΔΗΜΑΡ που δηλώνει αντίθετη και στη νομοθέτηση του κατώτερου μισθού.

Η εβδομάδα που ακολουθεί χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση "καυτή", καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τη Τρόικα, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και την επιτακτική ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση στα μέσα Νοεμβρίου.

Πέρα από τη καυτή "πατάτα" των εργασιακών, σε εκκρεμότητα είναι το σχέδιο αποχώρησης 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, σχέδιο που αφορά κυρίως επίορκους- ακατάλληλους υπαλλήλους, το προσωπικό των υπό κατάργηση- συγχώνευση Οργανισμών, καθώς και τις οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν.

Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να συμφωνηθούν ακόμα τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν με αναδρομική ισχύ όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και οι αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ στις ημέρες που ακολουθούν θα πρέπει να κλείσουν και οι εκκρεμότητες που χαρακτηρίζονται προαπαιτούμενα όπως το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην ατζέντα της τελικής διαπραγμάτευσης θα είναι, επίσης, η κάλυψη του χρηματοδοτικού "κενού" λόγω της επιμήκυνσης, θέμα που "καίει" εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι γι' αυτά τα περίπου 15 δισ ευρώ υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.

http://www.iefimerida.gr/node/73005#ixzz29vFvbdFb