Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, περιγράφει το προφίλ των τριών ανδρών της τρόικας, που εδώ και τρία χρόνια είναι οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα που ελέγχουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο λόγος για τους Πολ Τόμσεν, Ματία Μορς και Κλάους Μαζούχ.
"Επίμονοι, αμετακίνητοι και συχνά κουραστικοί", τους χαρακτηρίζει το περιοδικό.
"Ποτέ δεν ήταν αγενείς προς εμένα", λέει στέλεχος της κυβέρνησης για τα μέλη της τρόικας. "Αλλά σποραδικά δείχνουν να αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα", συνέχισε. Ετσι, έχουν ζητήσει μαζικές μειώσεις τιμών και μισθών. Οι Ελληνες ήθελαν να μάθουν τότε αν η Τρόικα θα μπορούσε να εγγυηθεί την υπέρβαση της ύφεσης. Εκείνοι απάντησαν ένα ξεκάθαρο "όχι", τονίζοντας ότι μετά από μερικά χρόνια "θα τους ευχαριστούν για αυτές τις μεταρρυθμίσεις".
Αυτό που ακόμα περισσότερο δεν βοηθά την κατάσταση είναι το ότι αυτήν την στιγμή τα δύο από τα τρία μέλη της είναι Γερμανοί. Σε τελική ανάλυση η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για πολλούς Έλληνες είναι ο "δικτάτορας της λιτότητας", του οποίου η βούληση εκφράζεται από την τρόικα.
Ο έμπειρος: Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ)
Ο Τόμσεν εργάζεται 30 χρόνια για το ΔΝΤ και λόγω της εμπειρίας του απολαμβάνει σεβασμού στην Αθήνα. Οταν μιλά αγγλικά, ηχεί σαν φιλική συνομιλία σε δανέζικη διάλεκτο.
Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι κυριαρχεί έναντι των άλλων δύο συνεργατών του, Μορς και Μαζούχ, και είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής.
"Οι Υπουργοί τον φοβούνται καθώς μιλά χωρίς περιστροφές. Οι δύο Γερμανοί είναι συνήθως λιγότερο ευθείς".
Ο Τόμσεν ήταν αυτός που προκάλεσε την "έκρηξη" του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απείλησε με παραίτηση.
Ο διπλωμάτης: Ματίας Μορς (ΕΕ)
Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται ο «διπλωμάτης», αλλά και το πιο σημαντικό μέλος της τρόικα, καθώς δεν λειτουργεί, όπως οι συνάδελφοί του, με ξεκάθαρους κανόνες, αλλά λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ .
Οι κυβερνήσεις αυτές δεν επιθυμούν τη διακοπή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα υπό τον φόβο των συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Mορς έχει το προφίλ του τεχνοκράτη, σύμφωνα όμως με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, περιστασιακά μόνον αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της τρόικα.
Εμφανίζεται αμετακίνητος σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του φροντίζει η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.
Ο ακριβής: Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος στις διαπραγματεύσεις. "Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις βρήκαμε επιτέλους μία λύση. Και τότε, ξαφνικά, επέστρεψαν και είπαν: δεν έχουμε πειστεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα" λέει ο εκπρόσωπος.
Ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ενδιαφέρεται να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία με πολύπλοκες συναλλαγές κρατά την Ελλάδα στην ζωή.
Ωστόσο, δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ.