24 Νοεμβρίου 2012

Ισπανία: οι απόγονοι των Εβραίων που απελάθηκαν το 1492 θα μπορέσουν να πάρουν την ισπανική υπηκοότητα

Η Μαδρίτη θα προσφέρει σε όλους τους απόγονους των Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία το 1492, τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ισπανική υπηκοότητα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ισπανός Υπουργός Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για «μια διαδικασία επανένωσης», είπε ο υπουργός Alberto Ruiz-Gallardon, παρουσιάζοντας στο Κέντρο Sefarad-Ισραήλ στη Μαδρίτη αυτή τη «διαδικασία για τη χορήγηση ισπανικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς Σεφαραδίτες με επιστολή πολιτογράφησης».

Το 1492, οι βασιλείς Ισαβέλλα της Καστίλλης και Φερδινάνδος της Αραγονίας διέταξαν την απέλαση όλων των Εβραίων που αρνιόνταν να αλλαξοπιστούν στον καθολικισμό.

«Πρόκειται για έναν νομικό μηχανισμό που ανταποκρίνεται στην επιθυμία της Ισπανίας να διευκολυνθεί η νομική διαδικασία απόκτησης της ισπανικής υπηκοότητας από τους Σεφαραδίτες πολίτες της διασποράς», διευκρίνισε σε δήλωσή του το κέντρο Sefarad -Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου νομικού μηχανισμού, θα θεωρηθεί ότι το καθεστώς του Σεφαραδίτη αποτελεί «από μόνο του μια εξαιρετική περίσταση η οποία δίνει το δικαίωμα στην ισπανική ιθαγένεια, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του αιτούντος», εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει τους αντικειμενικούς δεσμούς με την Ισπανία, «είτε με τα ονόματα, την οικογενειακή γλώσσα, την άμεση κληρονομικότητα, ή πλάγια συγγενική σχέση» με Σεφαραδίτες τους οποίους ήδη έχουν ισπανική υπηκοότητα.

Η πρωτοβουλία αντιστοιχεί σε επιθυμία να «ανακτηθεί η μνήμη της Ισπανίας που ανάγκασαν να σιγήσει», δήλωσε κατά την επίσημη παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργγάλο, ο οποίος υπό την ιδιότητά του υπουργού Εξωτερικών προεδρεύει το Centro Sefarad-Ισραήλ στη Μαδρίτη.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των προσώπων που θα μπορούσαν να οφεληθούν από το νέο μέτρο, δήλωσε ο Ruiz-Gallardon, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν σήμερα περίπου 250.000 άτομα σε όλο τον κόσμο οι οποίοι μιλούν τη διάλεκτο των Ιουδαιο- ισπανικών.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/1492.html