29 Νοεμβρίου 2012

Η Μέρκελ τσούζει την Alpha: Πρωτοφανείς οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στους επιτρόπους

ALPHA μπορεί να είναι σίγουρη ότι έχει τη στήριξη των πατριωτών του κώλου... Τα παπαγαλάκια που μέχρι πρόσφατα το έπαιζαν εναντίον των τοκογλύφων τραπεζιτών που ρουφάνε το αίμα του λαού, επαναστάτησαν μαζί με τον Ψυχάρη όταν έμαθαν ότι θα μπει Ευρωπαίος επίτροπος με αρμοδιότητες... Τελικά με ποιους είναι; Με τους τραπεζίτες ή με αυτούς που θέλουν να τους βάλουν χέρι και να εισπράξουν τα θαλασσοδάνεια στον Ψυχάρη;]

Πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα-μέλος είναι οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στους επιτρόπους των ελληνικών τραπεζών, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ισπανικών τραπεζών με τεράστια θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στο ενεργητικό τους, το μόνο που απαιτείται είναι ο επίτροπος να έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία και τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών.

Αυτό τα τονίζει η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ΑLPHA BANK σε έκθεση της στην οποία χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Εurogroup «αναμφισβήτητη συμβολή στην προσπάθεια της Ελλάδος για έξοδο από τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της ιστορίας της». Όπως αναφέρει η ALPHA «με τη συνδρομή της κοινοτικής αλληλεγγύης η έξοδος από την κρίση ενισχύεται σημαντικά, χωρίς να υποστεί η χώρα μας την αιώνια ρετσινιά του «μπαταχτσή» ο οποίος επιζητεί και δέχεται ευχαρίστως δάνεια όταν του τα δίνουν και, μετά -όταν του τα ζητάνε πίσω- τα ανακηρύσσει (με δημοκρατικές διαδικασίες) απεχθές, επαχθές και παράνομο χρέος και τα διαγράφει με πρωτοβουλία του οφειλέτη».

Οσον αφορά τους επιτρόπους, η ALPHA BANK υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την αυστηρότητα των ρυθμίσεων και ιδιαίτερα την αναγκαιότητα εφαρμογής τους σε ιδιωτικούς ομίλους. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», αναφέρει, «στάθηκε πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ενέδωσε στον εύκολο προσπορισμό κέρδους στα χρόνια των τοξικών ομολόγων όπως συνέβη με άλλες τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες κρατικοποιήθηκαν ακριβώς ως αποτέλεσμα της άφρονας συμπεριφοράς τους. Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται όχι επειδή έχασαν τα κεφάλαια τους, αλλά επειδή έκαναν το ακριβώς αντίθετο, εμπιστεύθηκαν δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία μέχρι πρόσφατα, ήταν κατά τεκμήριο μια ασφαλής επένδυση».