24 Νοεμβρίου 2012

Εξιχνιάστηκε η ληστεία στο παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας-Τρεις συλλήψεις

Στη σύλληψη τριών ατόμων, για την ληστεία στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τον Φεβρουάριο του 2012, προχώρησε η αστυνομία. Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Προτασίας του Πολίτη.

Ενας 42χρονος Ελληνας που πουλούσε ...
αναπτήρες κι άλλα μικροαντικείμενα σε πάγκο στο Μοναστηράκι ήταν ο «εγκέφαλος» της κινηματογραφικής ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου 2012.

Στην αστυνομική διεύθυνση Πάτρας έφτασε η πληροφορία πως ένας Ελληνας είχε στην κατοχή του ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι και προσπαθούσε να το προωθήσει στην αγορά. Αμέσως σήμανε συναγερμός, μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 42χρονο και προσποιούμενοι τους αγοραστές έκλεισαν ραντεβού μαζί του σε ξενοδοχείο στην Πάτρα.

Ο εγκέφαλος της σπείρας ξεκίνησε τα παζάρια για την πώληση του δαχτυλιδιού από της 300.000 ευρώ. Μόλις όμως οι αστυνομικοί είδαν το κλοπιμαίο συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος φέρεται να προέβαλε αντίσταση. Μάλιστα προσπάθησε να βγάλει όπλο και να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως του πέρασαν χειροπέδες. Στη συνέχεια ο 41χρονος ομολόγησε και οδήγησε τις αρχές και στους δύο συνεργούς του, Έλληνες και οι δύο, έναν 34χρονο άνεργο και έναν 45χρονο εργολάβο.

Ολα τα κλαπέντα, δηλαδή και τα 77 αρχαία αντικείμενα, βρέθηκαν μέσα σε σάκο που ήταν θαμμένος σε περιοχή έξω από το χωριό Κοσκινάς, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, καθώς εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες ίσως να εμπλέκονται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις ή ίσως να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν λείπει κάποιο από τα κλοπιμαία, ενώ θα ελεχθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται, ώστε να επιστρέψουν στο μουσείο.

Το χρονικό της ληστείας

Στις 7.30 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2012, δύο κουκουλοφόροι, μιλώντας σπαστά ελληνικά, μπήκαν στο μουσείο και ζήτησαν από την υπάλληλο στεφάνια και γραμματόσημα. Όταν εκείνη αρνήθηκε, οι δράστες την έδεσαν και τη φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να σπάζουν τις γυάλινες προθήκες, αφαιρώντας κυρίως χάλκινα και πήλινα εκθέματα.