Η πολιτική λογική λέει ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να χάσει τις εκλογές της Γερμανίας που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2013. Η ίδια λογική υπονοεί ότι ακόμη κι αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να ηττηθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι παραμένουν δυσκίνητοι και αρτηριοσκληρωτικοί, πολύ μακριά από το κόμμα που είχε καταφέρει να εκφράσει ένα ευρύ ρεύμα κοινωνικής πλειοψηφίας επί Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να χάσει από τον Πέερ Στάινμπρουκ.
Ο έμπειρος πολιτικός που πήρε και επισήμως το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών για να διεκδικήσει την Καγκελαρία το φθινόπωρο του 2013 πάντως, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για την Ελλάδα, και συνολικά για την ευρωζώνη. Φυσικά, δεν θα κερδίσει. Ούτε θα καταφέρει να πετύχει τον αποκλεισμό της Άνγκελα Μέρκελ από την εξουσία μέσω της συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας του SPD με τους Πράσινους.
Ο Πέερ Στάινμπρουκ θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο επόμενος αντικαγκελάριος της Γερμανίας, σε μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού με το CDU, και Καγκελάριο φυσικά την Άνγκελα Μέρκελ. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για μια Ευρώπη που δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της λόγω των πολιτικών ακραίας και αψυχολόγητης λιτότητας, για κοινωνίες που βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους.
Η ατζέντα που παρουσίασε άλλωστε, έχει… υποψία κοινωνικών παραμέτρων που απουσιάζουν επιδεικτικά από το πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Μίλησε για ισότητα των φύλων, κυρίως όμως για την καθιέρωση κατώτατου μισθού και την απαραίτητη ρύθμισης της αγοράς. Οι δυο τελευταίες εξαγγελίες δημιουργούν την προσδοκία ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να είναι περισσότερο… φιλική προς τον μέσο πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του μορφώματος στο οποίο το Βερολίνο ηγεμονεύει χάρη στην οικονομική ισχύ του. Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει δυο φορές με τη δύναμη των όπλων, στα πεδία των μαχών.
Εκεί εξαντλείται η χρησιμότητα του Στάινμπρουκ: Στη… δοσολογία ενός εκ των προτέρων άδικου μείγματος πολιτικής. Για περισσότερα, ας μην το συζητάμε καλύτερα. Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού, δηλαδή… υφιστάμενος της Μέρκελ, χαρακτηρίστηκε… arrogant στην εμφάνισή του ενώπιον των συνέδρων του SPD. Ήταν νευρικός. Δεν μπόρεσε να αποτινάξει τις σκιές και τους ψιθύρους για το “σκάνδαλο” με την αμοιβή 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει εισπράξει για ομιλίες.
Το κυριότερο; Εκφώνησε μια ομιλία 34 σελίδων. Ποιος τον παρακολούθησε ως το τέλος, και ποιος… κατάλαβε τι ακριβώς ήθελε να πει; Μάλλον λίγοι. Ένα ακόμη πολιτικό μήνυμα που χάθηκε.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
http://ysterografa.gr