27 Δεκεμβρίου 2012

Αλλάζει ο τρόπος συμμετοχής στα φάρμακα

Με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο κόστος των φαρμάκων, που πλέον θα χωριστούν σε θεραπευτικές κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα MEGA". Στόχος του νέου μέτρου είναι η προώθηση γενοσήμων και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με βάση το νέο καθεστώς, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε 10 περίπου μέρες, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα δεν θα γίνεται πλέον με βάση το φθηνότερο γενόσημο, αλλά με την ασφαλιστική τιμή που θα ορίζει ο ΕΟΠΥΥ ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκου.


Σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες θα χωριστούν τα φάρμακα, η κάθε μία θα περιλαμβάνει πρωτότυπα φάρμακα, φάρμακα εκτός πατέντας και γενόσημα με την ίδια δραστική ουσία.

Στην ίδια ομάδα θα μπαίνουν και φάρμακα που έχουν μικρές κλινικές διαφορές. Για την κάθε κατηγορία θα ορίζεται μια ασφαλιστική τιμή η οποία θα προκύπτει από το φθηνότερο κόστος ημερήσιας θεραπείας, το οποίο υπολογίζεται με βάση τα milligram, τον αριθμό των χαπιών ανά συσκευασία και τη συνιστώμενη δοσολογία.

Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 25% στα φάρμακά του, συν το 100% της διαφοράς που προκύπτει από τη φθηνότερη δραστική ουσία.

Με το νέο καθεστώς, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει φάρμακο που θα κοστίζει ακριβότερα από την ασφαλιστική τιμή, θα επιβαρύνεται με το 50% της διαφοράς συν τη συμμετοχή του 25%.

Οι γιατροί εκφράζουν την αντίθεσή τους, κάνοντας λόγο για ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, "οι ασθενείς δεν μπορούν να παίρνουν το φάρμακό τους με λογιστικούς όρους, αλλά θα πρέπει σύμφωνα με την ασθένειά τους ο θεράπων ιατρός να τους δίνει εκείνο που θα τους κάνει καλό και θα τους θεραπεύσει".

Οι φαρμακοποιοί διατηρούν επιφυλάξεις για την επιβάρυνση που μπορεί να έχουν οι αλλαγές στον τρόπο συμμετοχής των ασφαλισμένων. "Είναι σωστή μεν η προσπάθεια να δοθούν σωστές τιμές στα φάρμακα, πλην όμως αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πέσει σαν επιπλέον επιβάρυνση στις πλάτες των Ελλήνων ασθενών" επισημαίνει ο ταμίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμακών για τις οποίες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει έρευνα ο Μάριος Σαλμάς απέδωσε το πρόβλημα στην πρακτική των παράλληλων εξαγωγών που εφαρμόζουν -όπως είπε- οι φαρμακαποθήκες, μετά τη μείωση των τιμών.

"Επειδή έπεσε πολύ η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα, τους τα παίρνουν οι φαρμακαποθήκες και τα κάνουν εξαγωγές σε άλλες χώρες κερδίζοντας πολλά χρήματα. Κι' αυτό απαγορεύεται -παρότι είναι νόμιμη διαδικασία- όταν δημιουργείς έλλειψη στην ελληνική αγορά", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Σαλμάς ανήγγειλε και την εξόφληση των φαρμακοποιών για τις παρελθούσες χρήσεις εντός του Ιανουαρίου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για σημαντικό περιορισμό της σπατάλης. Όπως τόνισε, η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε το 2012, ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, μίλησε για μείωση του κόστους στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, εφόσον οι φαρμακοποιοί κατανοήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν.