24 Δεκεμβρίου 2012

Τη μη υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις ζητά η τρόικα!

Η τρόϊκα ζητάει την ελάφρυνση των μικροεπιχειρήσεων όσον αφορά στο Φ.Π.Α., κάτι που αν γίνει θα αποτελέσει ανάσα για χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις οι οποίες δεν θα αναγκάζονται να εισπράττουν και να αποδίδουν ΦΠΑ στο κράτος και κανονικά (λέμε τώρα... γιατί είμαστε γνωστοί απατεώνες) θα μπορούσαν να μειώσουν πολύ τις τιμές τους

Στην έκθεση τους οι τροικανοί, συστήνουν τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικροεπιχειρήσεων.

Λένε δηλαδή να εφαρμοσθεί ότι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ.

Όπως αναφέρεται, με τον τρόπο αυτόν οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης αναφορικά με τον φόρο και παράλληλα μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα μικρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων, ιδιαίτερα αν η προστιθέμενη αξία των μικρών εταιρειών προέρχεται από την εργασία που δεν φορολογείται, σε αντίθεση με τα υλικά και τον εξοπλισμό.

Από την άλλη, μη εγγεγραμμένες στο σύστημα του ΦΠΑ επιχειρήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να εκπίπτουν ή να απαιτούν επιστροφή του από εισροές και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αν έχουν μεγάλα ποσά φορολογούμενων εισροών και κεφαλαιακών επενδύσεων. Επιπλέον, για διάφορους λόγους, οι φορολογούμενοι έμποροι διστάζουν να συνδιαλλάσσονται με επιχειρήσεις που δεν είναι γραμμένες στο σύστημα ΦΠΑ. Έτσι, καταλήγει η έκθεση, η επιλογή εγγραφής στο σύστημα ΦΠΑ εξαρτάται από πρακτικούς λόγους και από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει να πληρούνται οι εξής όροι, αναφέρει η έκθεση:

1) Το απλοποιημένο σύστημα είναι ανοικτό μόνο για φυσικά πρόσωπα.
2) Η επιλογή εγγραφής απαιτεί από τις επιχειρήσεις να μείνουν στο σύστημα ΦΠΑ για τουλάχιστον πέντε χρόνια και απαιτεί την πλήρη τήρηση βιβλίων και την υποβολή δηλώσεων.
3) Απαιτείται ένα ελάχιστο ποσό πιστωτικού ΦΠΑ πριν απαιτηθεί μια επιστροφή.

Επίσης, η αποστολή συμπεραίνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από τις απάτες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Από τις ληξιπρόθεσμες ύψους 35,5 δισ. ευρώ που οφείλουν στο δημόσιο οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες, περίπου το 21% αφορά τον ΦΠΑ. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι εισπράξιμες και σχετίζονται με ψεύτικες εταιρείες ή εταιρείες που δεν μπορούν να εντοπιστούν. Όπως σημειώνει η τρόικα, υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ.