Η χθεσινή απόσυρση, από την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί προς υπογραφή το υπουργείο Οικονομικών, της ρύθμισης για τις περικοπές των οικονομικών προνομίων που απολαύουν οι υπάλληλοι της Βουλής εγείρει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Γιατί, δεν μπορεί, στις συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η χώρα την τελευταία τριετία, να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.
Αποτελεί κραυγαλέα κοινωνική αδικία να υποβάλλονται σε αιματηρές οικονομικές θυσίες οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και, την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι της Βουλής να εξακολουθούν να εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει τη σχετική διάταξη για τη μισθολογική εξίσωση και τις υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής, μπροστά στην απειλή των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας, η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο κ. Στουρνάρας είχε δεσμευθεί τότε από το βήμα της Βουλής ότι θα επαναφέρει τη ρύθμιση, όμως και πάλι γίνεται επίκληση του αυτοδιοίκητου της Βουλής.
Αυτό, όμως, είναι το τεχνικό, νομικό μέρος του θέματος και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσει την ουσία, που είναι η αναγκαία αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα της κρίσης, δεν νοείται να διατηρούνται ακόμα προνόμια, ούτε, πολύ περισσότερο, το πολιτικό σύστημα να τα προστατεύει, είτε αυτό λέγεται Ν.Δ. είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ είτε ΠΑΣΟΚ είτε κόμμα Καμμένου. Δεν νοείται, επίσης, κάποιοι προνομιούχοι να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους θέτοντας σε κίνδυνο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ας βρει η κυβέρνηση έναν τρόπο, ώστε και να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου και να καταργήσει προνόμια όπως οι επιπλέον μισθοί και οι πλασματικές υπερωρίες. Η ισότητα των πολιτών θα πρέπει να εφαρμόζεται και απέναντι στη λιτότητα.
Το παρασκήνιο
Κυβερνητικές πηγές, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε αλλά και τις πληροφορίες περί έντασης ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, έλεγαν αργά χθες βράδυ ότι η σχετική διάταξη δεν αποσύρεται, αλλά τη ζήτησε το Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά, ώστε να υπάρξει οριστική διευθέτηση χωρίς να υπάρχει ζήτημα παράκαμψης της Βουλής.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από υπαλλήλους της Βουλής, το προεδρείο του Σωματείου τους συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο, ο οποίος ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια διάταξη, χωρίς όμως να λάβει και μια κατηγορηματική διαβεβαίωση που θα καθησύχαζε τους εξοργισμένους υπαλλήλους.
Χθες το πρωί, οι υπάλληλοι της Βουλής προχώρησαν σε έκτακτη γενική συνέλευση, με τους υπαλλήλους-μέλη της ΔΑΚΥΒ να δηλώνουν ότι αποχωρούν από την παράταξη και τη ΔΑΚΕ, ενώ η συνέλευση αποφάσισε να κηρύξει άμεσα στάση εργασίας και, εάν η κυβέρνηση επιμείνει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, να προχωρήσουν σε απεργία
E.T.
antinews.gr