19 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι είναι οι ξένοι «Ράμπο» που ρίχνονται στη μάχη της φοροδιαφυγής

Ως προάγγελο των αλλαγών που θα φέρει το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, χαρακτηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο των εκτεταμένων διασταυρώσεων, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή με τη συνδρομή των ξένων εμπειρογνωμόνων που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.

Σε πρώτη Φάση, θα γίνουν έλεγχοι σε περίπου 17.000 φυσικά πρόσωπα με μεγάλα εμβάσματα και προβληματικό «πόθεν έσχες», στα πρόσωπα που θα περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται από τις Γαλλικές Αρχές, όπως επίσης έλεγχοι με βάση την επικείμενη σύμβαση με την Ελβετία.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκινάνε άμεσα και δειγματοληπτικοί Έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με βάση κριτήρια φορολογικής συμμόρφωσης. Σε δεύτερη φάση, ενδεχομένως εντός του 2013, θα γίνει υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από όλους τους φορολογούμενους, με στόχο το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Με αυτή τη βάση δεδομένων, θα γίνονται έλεγχοι αμερικανικού τύπου, με σύγκριση δαπανών- δηλούμενων εισοδημάτων, σύγκριση κινητής και ακίνητης περιουσίας- δηλούμενων εισοδημάτων, σύγκριση τιμών πώλησης- όγκου λιανικών πωλήσεων- δηλούμενων εισοδημάτων επιχειρήσεων.

Όλα ξεκινάνε, βέβαια από τους νέους στόχους που θέτει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο στις ελεγκτικές υπηρεσίες. στους μεγάλους φορολογούμενους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι έως Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως Δεκέμβριο και ακολούθως να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων έως Ιούνιο και το 75% έως Δεκέμβριο. Επίσης θα πρέπει να έχουν σταλεί 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τον Ιούνιο και 18 υποθέσεις έως το Δεκέμβριο.

Στους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.200 έλεγχοι έως τον Ιούνιο και 2.600 έλεγχοι έως το Δεκέμβριο και ακολούθως να έχει εισπραχθεί το 40% φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 65% έως Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί 50 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τον Ιούνιο και 110 υποθέσεις έως Δεκέμβριο. Από τη αναβαθμισμένη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να έχουν γίνει 50 έλεγχοι στη περιουσία των Διευθυντών εφοριών έως τον Ιούνιο και 110 έλεγχοι έως τον Δεκέμβριο, όπως επίσης να έχουν ολοκληρωθεί 50 έλεγχοι στη περιουσία ελεγκτών έως τον Ιούνιο και 130 έλεγχοι έως το Δεκέμβριο. Όσον αφορά, δε, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 775 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 1,9 δισ ευρώ έως το Δεκέμβριο.

Η Ομάδα Κρούσης στη «μάχη» της φοροδιαφυγής

Βέλγοι και Ολλανδοί: Τηλεφωνικό κέντρο και σύστημα υπενθύμισης/ είσπραξης οφειλών- κατάρτιση για χειρισμό μεγάλων οφειλετών
Γάλλοι: Κατάρτιση για ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων
Ισπανοί: Κατάρτιση για ελέγχους μεγάλων φορολογούμενων στους τομείς κατασκευών/ real estate
Σουηδοί: Κατάρτιση για ηλεκτρονικούς ελέγχους μεγάλων φορολογούμενων

iefimerida.gr