10 Δεκεμβρίου 2012

Die Welt: Οι ΗΠΑ χρωστάνε περισσότερα και από την Ελλάδα

Τις καταστροφικές προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη νέα μελέτη, που δείχνει ότι το χρέος της χώρας είναι μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο της Ελλάδα.


Παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ βρίσκονται, ακόμη, σε πολύ δυσχερή θέση.

Ο οικονομολόγος Μπέρντ Ραφελχούσεν παρουσίασε μια έρευνα που αποτυπώνει το εύρος του εξωτερικού χρέους και τονίζει ότι τα επόμενα χρόνια για τις περισσότερες από τις Πολιτείες θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Επίσης το κρυφό χρέος που βρίσκεται εντός των εξόδων για την κοινωνική πρόνοια είναι υπέρμετρα μεγάλο και υπερβαίνει στο δεκαπλάσιο την οικονομική παραγωγή της χώρας

Η «βόμβα» στα θεμέλια του οικοδομήματος, σύμφωνα με τον Ραφελχούσεν, είναι η αναδόμηση του συστήματος υγείας, την οποία προωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο Ομπάμα.

Επιπλέον η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σχετικά μικρά έσοδα, καθώς βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνες της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να αυξήσει η κυβέρνηση Ομπάμα με ανάλογες κινήσεις στις οποίες προέβη η Ελλάδα.

Αναφορικά με την Ευρώπη, Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία είναι στην πιο δυσχερή θέση, ωστόσο, η κατάσταση είναι δραματική για τις ΗΠΑ που έχουν ένα χρέος 110% του ΑΕΠ,ενώ εκφράζονται φόβοι για την βιωσιμότητα του χρέους.

Μικρές πιθανότητες σωτηρίας για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα ο οικονομολόγος δίνει ελάχιστες πιθανότητες να ξεπεράσει το βάρος του χρέους, όχι μόνο επειδή βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ, αλλά το κρυφό χρέος βρίσκεται σε δραματικά επίπεδα, καθώς τα έξοδα σε κοινωνικές παροχές παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και το «κενό βιωσιμότητας» είναι περίπου εννέα φορές μεγαλύτερο από την ετήσια παραγωγή της οικονομίας της χώρας.

Καμπανάκι και για τη Γερμανία

Ο Ραφελχούσεν, ωστόσο, προειδοποιεί και της Γερμανία τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, το εξωτερικό της χρέος βρίσκεται στο 81% του ΑΕΠ, πολύ παραπάνω από το 60% που είναι το επιτρεπτό όριο της Ευρωπαϊκης Ενωσης, ενώ το κρυμμένο χρέος φθάνει στο 55% του ΑΕΠ ανεβάζοντας συνολικά το ποσοστό στο 136%.

Και αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία μπορεί να παρουσιάζουν προς το παρών χαμηλό χρέος, ωστόσο, χωρίς να σημαίνει ότι βρίσκονται εκτός κινδύνου, ενώ, χώρες όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο που εμφανίζονται σαν «θεματοφύλακες» του ευρώ, έχουν γενναιόδωρα συστήματα πρόνοιας τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.

iefimerida.gr