31 Ιανουαρίου 2013

Με το βλέμμα στα πετροδόλαρα από το Κατάρ η κυβέρνηση-«Αποδοτικό» κρίνει το ταξίδι του στο εμιράτο ο πρωθυπουργός

Στη μίζερη καθημερινότητα και στη διαχείριση των πολλών προβλημάτων, ενώ ανοίγουν αρκετά μέτωπα στο κοινωνικό πεδίο, επιστρέφει από σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, μετά τη διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ, η οποία του ενίσχυσε την αισιοδοξία για μελλοντικές επενδύσεις των…εμίρηδων στην ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός έφερε στις βαλίτσες του, την υπόσχεση της ηγεσίας του Κατάρ για επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα, που ενδέχεται να αποτελέσουν μια «ανάσα οξυγόνου», αν και από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους.

Μάλιστα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι όλα θα γίνουν «βήμα-βήμα» και δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία, αλλά σκληρή δουλειά για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και να γίνουν πράξη και οι υποσχέσεις, όχι μόνο της κυβέρνησης του Κατάρ, αλλά και άλλων χωρών που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Απλά, το ταξίδι στο Κατάρ σηματοδότησε για την κυβέρνηση Σαμαρά, ένα κρίσιμο σταθμό στην επιχείρηση προσέλκυσης επενδυτών, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσουν να φθάνουν … «πετροδόλαρα» στη χώρα μας.

Η παρουσία αρκετών σημαντικών ελλήνων επιχειρηματιών μαζί με τον κ. Σαμαρά στο Κατάρ, χρησιμοποιήθηκε ως ένα δυνατό όπλο στην πρωθυπουργική επίσκεψη, για να πείσουν τους…εμίρηδες, ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου με την ελληνική κυβέρνηση.

Ήταν ενδεικτική η φράση του κ. Σαμαρά, ότι «οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους» και πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα και ήρθαν μόνοι τους γιατί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και των δυο πλευρών σε όλα τα επίπεδα».

Για τον Πρωθυπουργό, η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα αποδοτική και εκτιμά ότι θα βοηθήσει την ευρύτερη κυβερνητική προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος στο διεθνές περιβάλλον και στην ενίσχυση του επιχειρήματος, ότι σταδιακά η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης εν δυνάμει επενδυτών.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, τόνιζε ότι με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, μπήκαν πιο στέρεες βάσεις για μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία, που δεν θα θυμίζει τις αντίστοιχες απόπειρες του παρελθόντος.

«Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία και είναι σημαντική η απόφαση για επιχειρηματικές συμφωνίες» ανέφερε κυβερνητική πηγή και σημείωσε ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι, αντιμετώπισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη δυσπιστία που υπάρχει στην ηγεσία του Κατάρ από τις κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παρά την επιθυμία της ηγεσίας του Κατάρ για διακρατικές συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί πως υπάρχει ευρύ πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας, καθώς το Εμιράτο έχει εκδηλώσει πρόθεση για επενδύσεις σε μερικά περιφερειακά αεροδρόμια και σε μαρίνες που είναι προς ιδιωτικοποίηση.

Βέβαια, και σε αυτή την επίσκεψη, η άλλη πλευρά έθεσε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, διευκρίνισε, θέλοντας να τους καθησυχάσει και να δείξει ότι θα υπάρξει από εδώ και στο εξής διαφορετική αντιμετώπιση: «Αυτή η κυβέρνηση στην Ελλάδα καταλαβαίνει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και οι δυο πλευρές αν έρθουν μαζί μπορούν να προχωρήσουν σε συνεργασίες με απτά αποτελέσματα» είπε ο κ. Σαμαράς.

Στις συζητήσεις του ο κ. Σαμαράς παρέθεσε στην ηγεσία του Κατάρ μια σειρά από πεδία, όπου μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία του Εμιράτου με τη χώρα μας, όπως π.χ. στην υγεία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την ενέργεια, κ.α., ενώ επιθυμούν να κατασκευαστεί αποθηκευτικός χώρος για πετρελαϊκού αερίου με σκοπό την προώθησή του στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι η προώθηση του σχεδίου για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η ίδρυση στη Ντόχα του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κατάρ, με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, αφού είναι το πρώτο που συστήνεται με τη συνεργασία χώρας του αραβικού Κόλπου.

Η ελληνική κυβέρνηση, ευελπιστεί στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το Κατάρ, καθώς ο ΣΕΒ- «Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων» θα αναλάβει να επισκεφθούν την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, επιχειρηματικοί όμιλοι από το Εμιράτο.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Κατάρ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικές εταιρείες στον τομέα της άμυνας και αναμένεται να υποβάλλει επενδυτικά σχέδια στην ελληνική κυβέρνηση.

TO BHMA