31 Ιανουαρίου 2013

Ευθύνες στον Παπακωνσταντίνου για την μη αξιοποίηση της λίστας, απέδωσε ο Πλασκοβίτης

Η άποψή μου είναι ότι η λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, είπε κατά πληροφορίες ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να είπε ότι σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011 στην απόφαση αυτή είχαν καταλήξει οι συμμετέχοντες, ότι δηλαδή θα πρέπει να γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των καταθέσεων και των λοιπών φορολογικών στοιχείων είχαν όσοι περιλαμβάνονταν στη λίστα.

Ο κ. Πλασκοβίτης αν και δήλωσε αναρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα παραδέχθηκε ενώπιον των μελών της προανακριτικής ότι εκ του αποτελέσματος δεν έγινε τίποτα.

Μάλιστα, ο πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι σε διευρυμένες συσκέψεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου εκτός του υπουργού Οικονομικών συμμετείχαν στελέχη του ΣΔΟΕ, ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ και άλλες αρχές δεν μπήκε ποτέ ως θέμα ο χειρισμός και η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Πλασκοβίτης δικαιολογήθηκε ότι η μόνη του εμπλοκή στην υπόθεση ήταν ότι τηλεφώνησε στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Παρίσι Κ.Χαλαστάνη και του είπε να στείλει το cd που θα του δώσουν οι γαλλικές αρχές στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι εκ παραδρομής είχε δηλώσει πως το αρχικό cd παρέλαβε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Ηλίας Κλης.

Σήμερα τα μέλη της προανακριτικής ζήτησαν από τη Μόνα Παπαδάκου, συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής για να καταθέσει. Η κυρία Παπαδάκου είπε ότι απουσιάζει στο εξωτερικό και ζήτησε να καταθέσει στις 14 Φεβρουαρίου

protothema.gr