14 Φεβρουαρίου 2013

Νέος δικαστικός άθλος: Θα συνεχίσουν να ”κρύβονται” πίσω από τις προσφυγές οι φοροφυγάδες προ του 2011

Χωρίς αναδρομική ισχύ οι διατάξεις για κακουργηματική φοροδιαφυγή

Του Παναγιώτη Στάθη

Μόνο οι φοροφυγάδες που πιάστηκαν στην τσιμπίδα της εφορίας μετά την 31η Μαρτίου του 2011 θα διώκονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου Ν. 3941/2011, δε θα οχυρώνονται δηλαδή πίσω από τις προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια οι οποίες με βάση τον προγενέστερο νόμο δεν επέτρεπαν να τους απαγγέλλονται κατηγορίες μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Αυτή τη βασική παθογένεια του δικονομικού συστήματος, το οποίο εξαιτίας υπερβολικού φόρτου ή ανικανότητας δεν μπορεί να εκκαθαρίσει γρήγορα φορολογικές ή άλλες υποθέσεις, οδηγώντας στη λήθη τα φορολογικά χρέη προς το δημόσιο, δεν μπορεί να γιατρέψει ούτε ο νέος νόμος αφού, σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Έτσι, ενώ οι φοροφυγάδες μετά την 31η Μαρίου 2011 διώκονται αυτομάτως από τον εισαγγελέα, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει ή όχι στα Διοικητικά Δικαστήρια και ανεξάρτητα απ΄το χρόνο που θα χρειαστεί να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, οι παλαιότεροι οφειλέτες (προ του 2011) θα συνεχίσουν να «κρύβονται» πίσω από προσφυγές και ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες (αναβολές κλπ).

Το ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Oι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ζήτησαν από τoν προϊστάμενό τους Νίκο Παντελή οδηγίες για το ζήτημα της αναδρομικότητας ή μη εφαρμογής των νέων διατάξεων του Ν. 3941/2011 που αφορούν την άσκηση ποινικών διώξεων στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής. Δηλαδή αν οι διατάξεις του νέου νόμου με τις διαδικασίες δίωξης-εξπρές πρέπει να εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής που διαπράχθηκε πριν την 31η Μαρτίου 2011, που είναι η ημερομηνία εφαρμογής του επίμαχου νόμου (Ν. 3943/2011).

Ο κ. Παντελής σε γνωμοδότησή του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας (εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών) αφού επικαλείται την νομολογία του Αρείου Πάγου, αλλά και την σχετική βιβλιογραφία, υπογραμμίζει ότι «απαγορεύεται γενικώς η αναδρομική εφαρμογή δικονομικών κανόνων, όταν αυτοί περιέχουν προβλέψεις οι οποίες θίγουν εν τέλει ουσίωδη συμφέροντα του κατηγορουμένου».


Πηγή:www.capital.gr