19 Φεβρουαρίου 2013

Αυτή είναι επανάσταση μαλάκ@ς: Απευθείας σύνδεση με το Διάστημα για 40 μαθητές του Χαϊδαρίου

Μια εμπειρία ζωής θα βιώσουν οι 20 μαθητές απ' το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, οι οποίοι θα συνομιλήσουν για πρώτη φορά με το Διάστημα και τον ραδιοερασιτέχνη αστροναύτη Κρις Χάντφιλντ.

Σε εκδήλωση που θα γίνεται σήμερα Τρίτη...
19 Φεβρουαρίου (η φώτο είναι από ανάλογη εκδήλωση-επικοινωνία των μαθητών του 18ου Δημοτικού Περιστερίου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2010), στη συνεδριακή αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, οι 20 μαθητές της Στ' Δημοτικού θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μιλήσουν μέσω ασυρμάτων (τύπου VHF) στις 16:06 ακριβώς, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και να μάθουν από «πρώτο χέρι»… το Διάστημα.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή του σχολείου μας στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα ARISS» δηλώνει στο «Βήμα» η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Χαϊδαρίου κυρία Μαρούλη Αργυρώ και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα, που αν τελικά πετύχει, θα είναι μια μοναδική στιγμή στην ζωή τόσο των παιδιών όσο και των παρευρισκομένων στην εκδήλωση».

Η πρωτοβουλία συμμετοχής του συγκεκριμένου σχολείου στο πρόγραμμα ήταν ιδέα του ραδιοερασιτέχνη και γονέα πρώην μαθητών του σχολείου κ. Ιωάννη Ματθαίου, ο οποίος σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική Ένωση και το 4ο Δημοτικό Χαϊδαρίου οργάνωσαν την όλη διαδικασία. «Μέσα απ' αυτή το πείραμα προβάλλεται ο ραδιοερασιτεχνισμός και δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν την λειτουργία του και να συνομιλήσουν απευθείας με αστροναύτες στο Διάστημα» δηλώνει ο κ. Ματθαίου.

Το πείραμα αυτό γίνεται σε συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ) με τη βοήθεια της NASA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος (ESA), του παγκόσμιου οργανισμού ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) και των ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών και Υποδομών.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά επαφή ελλήνων μαθητών με τον κόσμο του Διαστήματος. Οι προηγούμενες επαφές έγιναν σε κατασκήνωση στην Πάτρα, στο 2ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, στο 18ο Δημοτικό Περιστερίου και στο 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης.

Για την υλοποίηση του όλου πειράματος απαιτείται μια συντονισμένη προεργασία περίπου δυόμισι ετών για να υπάρξει μια συνομιλία 10 λεπτών. «Είναι μια επίπονη διαδικασία. Αφού γίνει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος και αποσταλεί στη NASA, πρέπει να περιμένουμε την έγκριση του διαστημικού οργανισμού» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Αθηνά Δαφνομήλη, υπεύθυνη του προγράμματος ARISS. «Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, μόνο 2.000 παιδιά παγκοσμίως έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν με το Διάστημα».

Οι μαθητές, ιδιαίτερα του δημοτικού, παρά το μικρό της ηλικίας τους δείχνουν μεγάλη ωριμότητα και όρεξη για το πρόγραμμα. «Κατά τη διάρκεια της επαφής στην εκδήλωση, που έγινε στο Περιστέρι πριν από δύο χρόνια, επικρατούσε απόλυτη σιωπή» υπογραμμίζει η κυρία Δαφνομήλη. «Ήταν κάτι μαγικό, για όλους τους παρευρισκομένους».

Τι ρωτούν τα παιδιά;

Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης επικοινωνίας με τον Διαστημικό Σταθμό, οι 20 μαθητές θα διατυπώσουν 20 διαφορετικές ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή των αστροναυτών και το Διάστημα γενικότερα. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί απ' τη NASA και έχουν αποσταλεί στον αστροναύτη - ραδιοερασιτέχνη, ώστε να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. «Ο αστροναύτης γνωρίζει όχι μόνο τις ερωτήσεις αλλά τη σειρά και τα ονόματα των μαθητών που θα κάνουν τις ερωτήσεις» υπογραμμίζει η κυρία Δαφνομήλη. «Φανταστείτε τον ενθουσιασμό των παιδιών όταν ακούσουν τον Κρις Χάντφιλντ να τους αποκαλεί με το όνομά τους».

«Πόσοι γνωρίζουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την απογείωση ενός διαστημόπλοιου ή το πώς φαίνεται η Γη απ' το Διάστημα; Υπάρχει μόλυνση στο Διάστημα και πώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν τη Γη; Πώς περνούν οι αστροναύτες τον ελεύθερο χρόνο τους και πώς αισθάνονται την ώρα του φαγητού; Έχουν δει ποτέ μαύρη τρύπα και ποιες οι δυσκολίες του επαγγέλματος;»

Μπορεί να φαίνονται απλοϊκές, αλλά οι παραπάνω ερωτήσεις των παιδιών απ' το 18ο Δημοτικό Περιστερίου είναι απορίες όλων μας για τον άγνωστο χώρο του Διαστήματος.

Η θεματική του Διαστήματος κέντρισε απ' την αρχή το ενδιαφέρον των παιδιών και η ανταπόκρισή τους στις δραστηριότητες και στο πρόγραμμα επικοινωνίας με τον Διαστημικό Σταθμό ήταν μεγάλη. «Τα παιδιά που επιλέγονται θα πρέπει να μιλούν και να καταλαβαίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό την αγγλική γλώσσα. Ταυτόχρονα οι μαθητές μας προετοιμάζονται για την επαφή αυτή με επισκέψεις στο Πλανητάριο, σεμινάρια και εργασίες σχετικές με το Διάστημα» τονίζει η κυρία Μαρούλη και προσθέτει: «Για να συμμετέχουν όμως θα πρέπει να έχουμε την ενυπόγραφη έγκριση των γονέων».

Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα επιστημονικό πείραμα και ενέχει πάντα ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί ή και να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επαφή εξαιτίας πολλών παραγόντων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). «Εργαζόμαστε συνεχώς τις τελευταίες ώρες με το στήσιμο των ραδιοπομπών, ώστε να μην υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα από μεριάς μας» δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών κ. Σωτήρης Βανικιώτης.

Η εκδήλωση θα γίνει στη συνεδριακή αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου (αμφιθέατρο ισογείου, Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2 & Φιλοπάππου 23) στο Παλατάκι και θα ξεκινήσει στις 14:45 με την προβολή βίντεο με πληροφορίες για το σταθμό και το πρόγραμμα. Έπειτα, θα ακολουθήσει η δεκάλεπτη επικοινωνία στις 16:06 ακριβώς, τη στιγμή που ο δορυφόρος θα περνά πάνω απ' την Ελλάδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ