07 Φεβρουαρίου 2013

Το "σκονάκι" Α. Σαμαρά για τη Σύνοδο

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Η μάχη που θα δώσει ως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής για τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς της περιόδου 2014-2020 θα έχει… αποδείξεις και ονόματα. Η ελληνική αποστολή κομίζει στις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μελέτη διεθνών συμβούλων που παρουσιάζει τα σενάρια για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών τόσο στην περίπτωση που τα κοινοτικά κονδύλια παραμείνουν στα 20,4 δισ. ευρώ όσο και στην – απευκταία, αλλά επικρατέστερη, με βάση το αρχικό σχέδιο απόφασης – περίπτωση που το νέο ΕΣΠΑ ψαλιδιστεί στα 14 δισ. ευρώ.

Η μείωση οφείλεται στην αναδιανομή της πίτας, με την εισδοχή νέων χωρών (κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη) στους κόλπους της Ε.Ε. Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού για το μοίρασμα των κονδυλίων αφορούν την περίοδο προ Μνημονίου, η Ελλάδα εμφανίζεται πλουσιότερη και έτσι δικαιούται λιγότερα χρήματα!

Η 39σέλιδη έκθεση που εξασφάλισε το capital.gr συντάχθηκε από τη Roland Berger, παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης και φυσικά βρίσκεται σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα την παρουσιάσει στους ομολόγους του. Λαμβάνει ως βασική υπόθεση εργασίας τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή ότι κάθε ευρώ που διοχετεύεται από την Ε.Ε. στην Ελλάδα παράγει από 1,45 έως 2 ευρώ ανάπτυξης.

Αύξηση ΑΕΠ, μείωση χρέους και ανεργίας
Με την παραδοχή ότι το πρόγραμμα στήριξης θα εκτελεστεί απρόσκοπτα, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το αργότερο το 2015 και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα παραμείνουν στα 20,4 δισ. ευρώ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί από 33 έως 46 δισ. ευρώ έως το 2020, με έτη αιχμής το 2015 και το 2016.

Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να μειωθεί περαιτέρω κατά 3,8%-5,2% μέσα στην ίδια περίοδο, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του και το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, θα δημιουργήσει από 147.000 έως 203.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας. Τονίζεται, ωστόσο, ότι ακόμη και σ΄αυτήν την περίπτωση, η αγορά εργασίας δεν θα γυρίσει στα προ κρίσης δεδομένα.

Εάν, όμως, τα κοινοτικά κεφάλαια μειωθούν στα 14 δισ. ευρώ, πέραν του προφανούς αποτελέσματος της συρρίκνωσης του παραγόμενου ΑΕΠ, θα δημιουργηθούν 64.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ το χρέος θα αυξηθεί κατά 1,6% του ΑΕΠ και ο στόχος του 120% θα τεθεί σε κίνδυνο.

«Εμπιστοσύνη για τους επενδυτές»
Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά μηνύματα μιας απόφασης που δεν θα κόψει κονδύλια από την Ελλάδα, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι θα αποτυπώσει την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα ενθαρρύνει σημαντικά υποψήφιους επενδυτές.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν, εξάλλου, ότι η Ελλάδα πέτυχε απόλυτα τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 και τώρα χρειάζεται ώθηση για να μπορέσει να «γυρίσει» το παιχνίδι και να αναπτυχθεί η οικονομία της, κάτι που, όπως λένε, δεν είναι σε θέση να πράξουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ύφεσης των τελευταίων ετών.

Παράλληλα, απευθύνουν προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ενδέχεται να τεθούν αντιμέτωποι με το δραματικό δίλημμα είτε να χρειαστεί ένα νέο, ισχυρότερο πακέτο στήριξης είτε η χώρα να αφεθεί στην τύχη της και τη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα τα δάνειά της να μην αποπληρωθούν ποτέ.

Οι «ελληνικές» υποχρεώσεις
Στην έκθεση, πάντως, ορίζεται με σαφήνεια ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις. Ήτοι:
- Να εκπληρώσει τους ετήσιους στόχους της στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
- Να αποχωρήσουν 100.000 δημοσίοι υπαλλήλοι ως το τέλος του 2014.
- Να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Να βελτιωθεί σημαντικά η διαχείριση και η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού. Γεγονός που, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, μπορεί να φέρει επιπλέον 3 δις στο ΑΕΠ και 25.000 θέσεις εργασίας.


Πηγή:www.capital.gr