18 Φεβρουαρίου 2013

Πετυχημένες βολές του Πολεμικού Ναυτικού αποσπούν τα δημόσια συγχαρητήρια του Α/ΓΕΕΘΑ

Τα δημόσια εύσημα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, μέσω του αγαπημένου του twitter, απέσπασε το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που εντός μιας ημέρας και υλοποιώντας εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά σενάρια πραγματοποίησε απόλυτα επιτυχείς βολές κατευθυνομένων βλημάτων, διαφόρων τύπων, που χρησιμοποιεί στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης, γεγονός που ΚΑΙ αυτό έχει το δικό του ενδιαφέρον και αποπνέει το δικό του «μήνυμα».
«Συγχαρητήρια στα παιδιά του Πολεμικού Ναυτικού για τις πετυχημένες βολές χθες στη Κρήτη, κάτω από οριακές συνθήκες. Και πάλι μπράβο» τόνισε στο twit του ο Αρχηγός.

Προηγουμένως βεβαίως είχε πραγματοποιηθεί συνδυασμένη άσκηση, υπό τον έλεγχο του Αρχηγείου Στόλου και κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες και υψηλής επικινδυνότητας σενάρια, μερικά από τα οποία δοκιμάστηκαν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, όπως η βολή κατευθυνομένων βλημάτων Exocet από επίγειες πυροβολαρχίες του ΠΝ, σε συνδυασμό με τις βολές του Στόλου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ασκήσεως αυτής πραγματοποιήθηκαν οι εξής βολές βολές Κ/Β στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, με αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου που ήταν η παλαιά κανονιοφόρος «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που δεν υπάρχει πλέον:

Ένα κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας - επιφανείας ΜΜ-40 Exocet από Συστοιχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων Ξηράς του Π.Ν.

Ένα κατευθυνόμενο βλήμα αέρος - επιφανείας Hellfire από ελικόπτερο S-70B “Aegean Hawk” της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ).

Ένα κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας - επιφανείας PENGUIN από την ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ».

Μία αντιαρματική ρουκέτα ΑΤ-4, μιας χρήσεως, από άνδρα της Ομάδος Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Πυρά αναχαίτισης κατευθυνόμενου βλήματος και συνδυασμένα πυρά από μεγάλες αποστάσεις με χρήση πυρομαχικών μάχης, όλων των διαμετρημάτων από πυροβόλα πλοίων επιφανείας.