21 Μαρτίου 2013

Πτώση κατά 85% στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Μειωμένο έλλειμμα, στα 222 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο, έναντι ελλείμματος 1,2 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αντανακλά τη μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.


Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 689 εκατ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 128 εκατ. ή 11,4% ενώ η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε κατά 244 εκατ. ευρώ ή 11,4%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,2%), καθώς, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2013 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει μικρό πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2012. Οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από "λοιπές μεταφορές".

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 412 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2012 κατά 124 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 9 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, εμφάνισε έλλειμμα ύψους 231 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, έναντι 1,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 556 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 585 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας που καλύφθηκε από τη μητρική Crédit Agricole.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 882 εκατ. ευρώ η οποία οφείλεται κυρίως στην εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα του εξωτερικού κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, καταγράφηκε αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και παράγωγα προϊόντα κατά 206 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντιστοίχως (εισροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εκροή 355 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού αλλά και από την εκροή 306 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.