21 Μαρτίου 2013

Αἱ βλαβεραὶ συνέπειαι τοῦ αὐνανισμοῦ-Πότε είπαμε πληρώνονται οι Κύπριοι υπάλληλοι;

[Δυστυχώς θα την πατήσουν οι Κύπριοι αντί για τους εδώ ηλίθιους που επί 3 χρόνια μας λένε "Δεν υπάρχει περίπτωση! Μλοφάρουν"... να όμως που υπάρχει περίπτωση και έχει ακουμπήσει τους Κύπριους]

Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κατανάλωση τις επιχειρήσεις και στις συναλλαγές στην κυπριακή αγορά, εξαιτίας της απόφασης για το κλείσιμο των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο έως και αύριο, Παρασκευή.

Πολυπληθείς ουρές σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των κυπριακών τραπεζών ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας, τα ΑΤΜ της στην Κύπρο, τροφοδοτούνται κανονικά με χρήματα.

Αποκλειστικά με μετρητά η αγορά καυσίμων

Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα όπως είναι το να μην αποδέχονται ή να αποφεύγουν πληρωμές με επιταγές ή πιστωτικές κάρτες από τους πελάτες τους.

Όπως δήλωσε στο SigmaLive ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνους, υπάρχει ορατός κίνδυνος, κάποια πρατήρια να βάλουν λουκέτο αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ρευστό προκειμένου να εφοδιάζουν τις αντλίες τους με καύσιμα. Σε κάποια πρατήρια, επεσήμανε ο ίδιος ούτε οι κερματοδέκτες δέχονται πιστωτικές κάρτες.

Αρκετοί διανομείς υγραερίου και πετρελαίου θέρμανσης με ανακοινώσεις τους προς το καταναλωτικό κοινό, αναφέρουν ότι οι παραδόσεις θα γίνονται κατόπιν παραγγελίας μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως.

Στο μεταξύ, αισθητή ήταν η μείωση των αγορών των Κυπρίων κατά το Σαββατοκύριακο που ανακοινώθηκε το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.

«Μουδιασμένοι» οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC για τα χρήματα που κινήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών τον Μάρτιο, καταδεικνύεται αισθητή μείωση των αγορών των Κυπρίων, εικόνα, η οποία μεγεθύνεται από το Σάββατο 16 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου, συνολικά έγιναν αγορές ύψους 11.518,821 ευρώ, το Σάββατο 2 Μαρτίου 11.777.072, την επόμενη μέρα ξοδεύτηκαν 4.251.885 ευρώ και τη Δευτέρα 8.548.707 σε αντιδιαστολή με τα ποσά του περασμένου τριημέρου της Κ. Δευτέρας. Αναλυτικά, το Σάββατο 16 Μαρτίου, τα χρήματα που κινήθηκαν μέσω πιστωτικών έπεσαν στα 9.993.903 ευρώ, την Κυριακή διαμορφώθηκαν στα 3.826.249 ευρώ, την Καθαρά Δευτέρα στα 4.881.985 ευρώ και την Τρίτη οι Κύπριοι ξόδεψαν μέσω πιστωτικής κάρτας ποσό ύψους 4.098.339 ευρώ.

«Παγώνουν» οι αποκοπές ρεύματος από την ΑΗΚ

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις του κοινού το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αποφάσισε να δώσει χρονικό περιθώριο στους καταναλωτές, μέχρι να περάσει η κρίση που διανύει η Κύπρος.

«Από χθες το πρωί δώσαμε εντολή στα συνεργία μας, όπως σταματήσουν τις διαδικασίες αποκοπής του ηλεκτρισμού λόγω της έκρυθμης κατάστασης, μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, Κώστας Γαβριηλίδης.

Λύση για την αποστολή εμβασμάτων σε φοιτητές

Όπως δήλωσε ο διευθυντής των ταχυδρομείων, όποιος Κύπριος πολίτης θέλει να στείλει χρήματα σε άτομα που βρίσκονται σε άλλη χώρα όπως π.χ. σε φοιτητές, μπορεί να αποταθείτε στα κυπριακά ταχυδρομεία τα οποία σε συνεργασία με την εταιρεία Moneygram, μεταφέρουν τα χρήματα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία μεταφοράς παίρνει περίπου 15 λεπτά

Πιθανά προβλήματα με την καταβολή μισθών στο Δημόσιο

Το κλείσιμο των τραπεζών ενέχει κινδύνους που αφορούν στην λειτουργία του κυπριακού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποσύρει χρήματα σε περίοδο τραπεζικής αργίας, πρέπει οι ανάγκες της να έχουν σχέση με αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή αγορά ζωτικής σημασίας υπηρεσιών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αγορά καυσίμων για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλων οργανισμών κοινής ωφελείας, η αγορά φαρμάκων τροφίμων κλπ.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση χρειασθεί ρευστότητα για τις ανάγκες αυτές τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια να της δώσει την άδεια. Επειδή όμως η Κεντρική είναι υπόλογος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα πρέπει να απευθυνθεί σ΄αυτήν για την εξασφάλιση συγκατάθεσης. Με άλλα λόγια, όλα εξαρτώνται από την έγκριση της ΕΚΤ.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έχει να καταβάλει σήμερα τους μισθούς στο ωρομίσθιο προσωπικό του δημοσίου το οποίο πληρώνεται είτε εβδομαδιαίως είτε ανά δεκαπενθήμερο. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως θα υπάρξει δυσκολία για τις πληρωμές αυτές δεδομένου ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως και την Παρασκευή τουλάχιστον.

Αν δε η τραπεζική αργία παραταθεί, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, τότε ορατό είναι ο κίνδυνος να υπάρξει δυσκολία και για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα, μια και οι επιταγές ετοιμάζονται μερικές μέρες πριν το τέλος του μήνα.

Οι διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ότι χρήματα υπάρχουν για κάλυψη των αναγκών του κράτους μέχρι και το τέλος Απριλίου, φαίνεται πως δεν αφορούσαν τις καθημερινές ανάγκες αλλά τις αναχρηματοδοτήσεις.

matrix24.gr