20 Μαρτίου 2013

Τα τελευταία νέα από τις συζητήσεις Κύπρου-Ρωσίας: Ξεβρακώθηκε αλλά δεν έσκυψε ακόμα

Όλα τα παρακάτω δεν τα ζητάει ο μπαμπούλας η τρόικα, αλλά η φίλη Ρωσία που βοηθάει για την ψυχή της μάνας του Πούτιν....

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Ομοσπονδιακής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ω τον μπαγάσα τίτλο που έχει...) Μιχαήλ Εμελιάνοφ με επιστολή του προς τον Γιώργο Λιλλήκα αναφέρει ότι  πρόταση  Λιλλήκα για συνεργασία με τη Ρωσία και παροχή ρωσικής βοήθειας, ενδέχεται να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση με την κυπριακή Κυβέρνηση.Ο Γιώργος Λιλλήκας ενημερώνει για αυτή την εξέλιξη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρόταση Λιλλήκα προβλέπει κανονικό ξεβράκωμα ή αυτό που οι πατριώτες του κώλου το λένε "ξεπούλημα" δηλ. ...
ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία από 5δις μέχρι 10δις ευρώ με επιτόκιο 2,5% μέχρι 3% ετησίως, απόκτηση μετοχών, ή συμμετοχή  της Ρωσίας στην προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου με την κυπριακή Κυβέρνηση να δίνει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετέχει στην ανάπτυξη και την ευκαιρία σε ρωσική εταιρία να λάβει μέρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε ένα τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η επένδυση σε ποσοστό 20-30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως αγωγοί και εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (μόνο αυτά τα λίγα...).

Στην επιστολή Εμελιάνοφ, που ανέγνωσε στο πλαίσιο δηλώσεων του ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρεται ότι οι προτάσεις Λιλλήκα έτυχαν  πολύ θετικής ανταπόκρισης από αρκετά μέλη στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής  Ομοσπονδίας και έχουν προωθηθεί άμεσα προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού newsit, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σκοπεύει να συνδυάσει την βοήθεια στην Κύπρο με την αποκάλυψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών, των στοιχείων των ιδιοκτητών ρωσικών εταιρειών, που ιδρύθηκαν στο νησί,  όπως ανάφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Κommersant.

Τι λέγεται στο twitter

Τα τελευταία νέα μαθαίνονται συνήθως … πρώτα από το twitter και η ιστοσελίδα της Guardian παραθέτει τα πιο επίκαιρα για τις εξελίξεις στην Κύπρο και ειδικότερα για το πολυαναμενόμενο σχέδιο Β.

Στο πιο ενδιαφέρον ίσως από αυτά, η Kelly Evans αναφέρει ότι η Λευκωσία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να εξοικονομήσει έτσι το ποσό των 3-5 δισ. ευρώ.

Η Wall Street Journal παραθέτει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τη Ρωσία δάνειο 5 δισ. ευρώ εκτός από την παράταση στην αποπληρωμή του ήδη τρέχοντος των 2,5 δισ. ευρώ.

Ο Nouriel Roubini υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν ζητάει ως αντάλλαγμα μόνο τα ενεργειακά αποθέματα του νησιού, αλλά επιδιώκει και την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης (αυτό είναι το ξεβράκωμα που λέγαμε....).

Τέλος, ο Nick Malkoutzis, επικαλούμενος τον Skai TV, αναφέρει ότι η Κύπρος θα υιοθετήσει εφάπαξ φόρο (όχι στις καταθέσεις), ο οποίος θα πληρωθεί μόνο από Κυπρίους, ενώ ενημερώνει και για το πέρας της συνάντησης μεταξύ τρόικας και Προέδρου Αναστασιάδη, με το υπουργικό συμβούλιο να ακολουθεί.