05 Μαρτίου 2013

Τί λείπει από τις φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τον βασικό άξονα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα παρουσίασε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, πέραν του πυρήνα και της λογικής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναλύθηκε στη χθεσινή παρουσίαση, εκκρεμούν τα νούμερα και τα «ισοδύναμα μέτρα».

Βεβαίως, όπως τόνιζαν ακόμη και πριν την παρουσίαση των προτάσεων κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή ημερίδα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήταν μόνο η αρχή». Οι ίδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν στο matrix24.gr πως «σήμερα (σ.σ.) μπήκαν οι βάσεις και οι άξονες των προτάσεών μας, αλλά η πραγματική προγραμματική επεξεργασία τώρα αρχίζει». Εξάλλου, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Αλέξη Τσίπρα και των οικονομολόγων Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Μηλιού, παρουσίασε τη λογική που πρέπει να έχει, κατά την Κουμουνδούρου, το φορολογικό σύστημα. Μένει, λοιπόν, να γίνουν οι ανάλογες επεξεργασίες, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των δύο βασικών αριθμών (αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή φορολόγησης για τους έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ), να παρουσιάσει όλα τα υπόλοιπα νούμερα που θα συνιστούν μία ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο φορολογικό σύστημα.

«Όχι» στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Μ’ άλλα λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε χθες τις προτάσεις της για ελάφρυνση των «συνήθων υποζυγίων», των μισθωτών και των συνταξιούχων, της μικρομεσαίας και της μεσαίας τάξης που έχουν σηκώσει κατά κοινή ομολογία το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την κατάργηση των χαρατσιών, την αλλαγή των συντελεστών της φορολογίας ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη μείωση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων, την ειδική -χαμηλή- φορολόγηση των βασικών ειδών διατροφής και την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων ως «αντίδοτο» στην ισχύουσα σήμερα εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που έχει «παγώσει» την Ελλάδα.

Οι νέοι φόροι;


Ωστόσο, είναι σαφές -και στελέχη της Κουμουνδούρου το αναγνωρίζουν- ότι στην επόμενη φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μιλήσει με νούμερα: να πει, δηλαδή, π.χ., από πού θα βρει όσα χρήματα θα χαθούν από τα δημόσια έσοδα όταν καταργηθεί το χαράτσι στα ακίνητα. Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει ήδη μπει στη λογική εύρεσης «ισοδύναμων μέτρων», έστω κι αν οι έχοντες την ευθύνη κατάρτισης του οικονομικού προγράμματος «ξορκίζουν» το συγκεκριμένο όρο. Η λογική, πάντως, είναι να αντικαθίστανται νούμερα (που επιβαρύνουν τους μικρούς και τους μεσαίους) με άλλα νούμερα, ίσα ή μεγαλύτερα, που θα επιβαρύνουν τους πλουσιότερους, τις επιχειρήσεις, τους μεγαλοκαταθέτες, τους φοροδιαφεύγοντες κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του Γιάννη Δραγασάκη, σε μία συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, όταν επισήμανε πως «θα ήταν ανεύθυνο να σας πω πως καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, αν δεν σας πως με τί την αντικαθιστούμε». Άλλωστε, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν διαμηνύσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «ξορκίζει» το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επιθυμεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. «Η Αριστερά δεν είναι με τα χρέη και τα ελλείμματα», έχει επισημάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έδωσε συνέντευξη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οπότε, χθες μάθαμε grosso modo τους φόρους που καταργούνται. Τώρα, μένει να παρουσιαστούν οι νέοι φόροι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που έρχονται, αλλά και σε ποιους θα απευθύνονται…

matrix24.gr