25 Μαρτίου 2013

"Ανάσα" στα spreads από… Κύπρο, κάθετη πτώση επιτοκίου στα 10ετή ιταλικά ομόλογα

Ανάσα ανακούφισης αποτέλεσε για τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας η χθεσινή πολυαναμενόμενη απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου.


Ειδικότερα, στον απόηχο της συμφωνίας που απέτρεψε προς το παρόν τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, το spread του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από τις 1.000 μ.β. μετά από μια εβδομάδα έντονων πιέσεων, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρέθηκε σε χαμηλό από την αδιέξοδη πολιτική αναμέτρηση του προηγούμενου μήνα.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, όπως και των υπολοίπων αδύναμων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, υποχώρησαν στις συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η απόδοση του γερμανικού bund εν μέσω ενίσχυσης της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Ο εξαιρετικά περιορισμένος όγκος των συναλλαγών ωστόσο, υποδεικνύει συγκρατημένη αισιοδοξία γύρω από τις επικείμενες εξελίξεις στην Κύπρο ενώ αντανακλά τις παρατεταμένες ανησυχίες για την διαχείριση της κατάστασης στην Κύπρο από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Πέραν της διασφάλισης των μικρών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, η χθεσινή συμφωνία εξαλείφει τους φόβους εξόδου της Κύπρου από το ευρώ», σχολίασαν στρατηγικοί αναλυτές της Rabobank International.

Σε αυτό το κλίμα, το spread του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί και πάλι κάτω από τις 1.000 μ.β. (978 μ.β.) τη Δευτέρα, καταγράφοντας πτώση της τάξης των 70 μ.β. Έντονα πτωτικά, στις 305 μ.β. κινείται σήμερα και το ιταλικό spread, ενώ ηπιότερη πτώση ύψους 4 μ.β. σημειώνει το ισπανικό spread διαμορφούμενο στις 348 μ.β. Αμετάβλητο στις 465 παραμένει σήμερα το spread του πορτογαλικού δεκαετούς.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται και η τιμή των κυπριακών ομολόγων λήξεως το 2020, η οποία ανέρχεται στα 71,25 ευρώ μετά τη συμφωνία έναντι των 63,25 ευρώ που ήταν στο κλείσιμο της Παρασκευής, με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν εξαιρετικά ισχνοί και τις τράπεζες κλειστές.

Οι μετέχοντες στην αγορά προειδοποιούν ωστόσο πως το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με την αρχική πρόταση φορολόγησης των μικρών καταθέσεων καθώς και οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων που θα επιβληθούν προκειμένου να συγκρατηθεί η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, θα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς η πίστη έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

«Φοβόμαστε πως η ανακούφιση στις αγορές θα είναι βραχυπρόθεσμη», σχολίασαν οι Ciaran O΄Hagan και Vincent Chaigneau, στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale.

«Παρότι τα λάθη της προηγούμενης εβδομάδας αναιρέθηκαν, η εμπιστοσύνη παραμένει ευάλωτη και αδύναμη. Το προηγούμενο που καθιερώνεται στον έλεγχο των καταθέσεων μας προβληματίζει σοβαρά, ενώ η λήψη των αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθίσταται όλο και πιο αυθαίρετη», τόνισαν.

Ιταλία: Κάθετη πτώση επιτοκίου στη δημοπρασία 10ετούς

Κάθετη πτώση, μεγαλύτερη του 50%, κατέγραψε το επιτόκιο δανεισμού στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, μετά την προσωρινή αποκλιμάκωση των πιέσεων στον απόηχο της συμφωνίας για την Κύπρο. Αντίθετα, οριακή άνοδο σημειώθηκε στις αποδόσεις των 2ετών και 5ετών τίτλων της ίδιας έκδοσης.

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επετεύχθη κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο φαίνεται πως απομάκρυνε προσωρινά τοις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα τη Δευτέρα, παρότι διατηρούνται οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα γύρω από τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Μετά την συμφωνία για το κυπριακό πακέτο, η προσοχή θα ξαναστραφεί στην Ιταλία, όπου οι πολιτικοί ηγέτες συνεχίζουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας», σχολίασε Chris Scicluna, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Daiwa Capital Markets.

Αναλυτικά, η Ιταλία άντλησε 384 εκατ. ευρώ από 10ετή ομόλογα λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2023, με τη μέση απόδοση να υποχωρεί στο 3,02% από 7,30% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 25ης Φεβρουαρίου. Το κουπόνι ήταν 2,6% και ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,96.

Παράλληλα, το ιταλικό δημόσιο εξασφάλισε επιπλέον 2,825 δις. ευρώ από 2ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι με την απόδοση να ενισχύεται ελαφρώς στο 1,746% από 1,682% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Τέλος, εξασφάλισε επιπλέον 616 εκατ. ευρώ από 5ετή ομόλογα με μέση απόδοση 2,16% από 1,80%.

Ημερομηνία διακανονισμού για τις παραπάνω εκδόσεις ορίστηκε η 28ης Μαρτίου του 2013.

Πηγή:www.capital.gr