Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής της νοοτροπίας και μετατροπής της ΔΕΗ σε μια πιο ανταγωνιστική επιχείρηση εκπέμπουν τα στοιχεία για τη μισθοδοσία, τον αριθμό προσωπικού αλλά και την παραγωγικότητα της ΔΕΗ.
Βεβαίως, σε αυτή την κατεύθυνση έχουν βοηθήσει καθοριστικά δύο σημαντικοί «εξωγενείς» παράγοντες και ειδικότερα το απαγορευτικό που έχει σηκώσει η τρόικα απέναντι σε νέες προσλήψεις αλλά και οι μνημονιακές περικοπές στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ. Εάν συμπεριλάβει κανείς και την πιο ορθολογική διαχείριση των βαρδιών και των υπερωριών τότε η ΔΕΗ δείχνει να αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, της καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού και της ορθολογικότερης λειτουργίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν η συνολική μισθοδοσία του 2012 εμφανίζει μείωση της τάξης 14,3% που μεταφράζεται σε σημαντικά λειτουργικά οφέλη.Το 2011 η ΔΕΗ δαπάνησε για μισθοδοσία 1,099 δισ. και πέρυσι το ποσό αυτό περιορίστηκε στα 945,4 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους συνετέλεσε καθοριστικά ώστε να αυξηθεί το περιθώριο EBITDA (από το 14,1% στο 16,6% σε συγκρίσιμους όρους) με τη ΔΕΗ να διαψεύδει τις αρνητικές προβλέψεις και να αντιστρέφει την προδιαγεγραμμένη πορεία για ένα ακόμη ζημιογόνο έτος.
Τα στοιχεία επίσης είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων της εταιρείας. Το 2010 η διανεμηθείσα ενέργεια σε μεγαβατώρες, δηλαδή το πόσο ρεύμα πούλησε η ΔΕΗ ανά εργαζόμενο ήταν 2140 μεγαβατώρες. Το 2011 αυξήθηκε στις 2213 μεγαβατώρες (3,4% αύξηση) και το 2012 σε 2353 μεγαβατώρες (6,4% αύξηση). Δηλαδή στη διετία η εταιρεία πέτυχε μέση αύξηση 4,9% της ενέργειας που διανέμει ανά εργαζόμενο (σημειώνεται ότι υπάρχει μείωση του προσωπικού αλλά και καταρράκωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της εταιρείας το ελεγχόμενο κόστος παραγωγής (ευρώ ανά μεγαβατώρα διανεμηθείσας ενέργειας) εμφανίζει μέση μείωση στη διετία 9,4% από τα 28,6 ευρώ στα 23,5 ευρώ η μεγαβατώρα, με το μισθολογικό κόστος εκμετάλλευσης ανά μεγαβατώρα να παίζει καθοριστικό ρόλο για αυτή τη μείωση καθώς περιορίστηκε από τα 20,1 ευρώ στα 14,7 ευρώ η μεβατώρα.
Η συνολική μισθοδοσία του ομίλου από 1,7 δισ. το 2009 πλέον έχει προσγειωθεί στα 945,4 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από την εφαρμογή των νόμων για τους μισθούς σε δημόσιο και ΔΕΚΟ. Υπολογίζεται (εκτίμηση) ότι εκτός από το νέο μισθολόγιο, οι μειώσεις βάρδιας και οι μειώσεις στις υπερωρίες περιόρισαν τα κόστη κατά 103 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 289 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν από τη μείωση του προσωπικού.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η δύναμη του τακτικού προσωπικού από 22.582 το 2009 πλέον έχει πέσει κάτω από τις 20 χιλιάδες στις 19.998 άτομα. Σωρευτικά στην τριετία 2009 – 2012 η εταιρεία εξοικονόμησε 691 εκατ. ευρώ από τη μισθοδοσία ενώ μείωσε το προσωπικό της κατά 2.584 άτομα.
Τα νούμερα αυτά προξενούν ίλιγγο και δείχνουν το μέγεθος της προσαρμογής που έχει γίνει στην εταιρεία –έστω και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας. Βεβαίως ακόμη υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε άλλους τομείς που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της εταιρείας, ώστε αυτή να είναι συγκρίσιμη με ομοειδείς μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Πηγή:www.capital.gr