04 Απριλίου 2013

BBC: Η συναρπαστική ιστορία ενός πειράματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας με νεκρούς [εικόνες]

Το 1969, ένας μυστηριώδης μεσήλικας γιατρός από τη Λεττονία εμφανίστηκε στο χωριό Τζέραρντς Κρος του Μπάκινγκχαμσάιρ της Βρετανίας με μία μεγάλη συλλογή ηχογραφημένου υλικού... Διατεινόταν ότι είχε εγκαθιδρύσει επικοινωνία με τον Χίτλερ, τον Στάλιν, τον Μουσολίνι και πολλούς άλλους νεκρούς ηγέτες του 20ου αιώνα!


Η συλλογή του περιελάμβανε 72.000 ηχογραφήσεις της φωνής τους. Το όνομα του γιατρού ήταν Konstantin Raudive. Το δε όνομα της ιδιαίτερης τεχνικής του: EVP, δηλαδή Electronic Voice Projection, ελληνιστί Ηλεκτρονική Φωνητική Προβολή.



Δεν επρόκειτο για αμφίδρομη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο: έθετες τα ερωτήματά σου κι έπειτα άφηνες την ταινία να τρέχει, καταγράφοντας τη σιωπή. Ακούγοντας όμως ανάποδα την ταινία, μπορούσες ενίοτε να ακούσεις μέσα από τα παράσιτα φωνές να μιλάνε.



Σήμερα, η τεχνική EVP αποτελεί ένα κλασικό πλέον εργαλείο των απανταχού κυνηγών φαντασμάτων. Ανάμεσά τους και μερικοί σοβαροί και μορφωμένοι άνθρωποι που βλέπουν την εν λόγω τεχνική ως θετική απόδειξη ότι οι νεκροί προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με εμάς.

Για παράδειγμα, η Αναμπέλα Καρντόζο, πρώην διπλωμάτισσα από την Πορτογαλία που ζει στην Ισπανία και εκδίδει την Επιθεώρηση Εν-όργανης Διεπικοινωνίας. Η ίδια διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο ηχογραφήσεων και ισχυρίζεται ότι έχει επαληθεύσει τα ευρήματα του Λεττονού γιατρού.

H πιο απλή εξήγηση είναι ότι οι EVP φωνές δεν είναι παρά μεταδόσεις ραδιοκυμάτων τόσο ασθενών και αλλοιωμένων από τις στατικές παρεμβολές που είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς τι λένε. Την ερμηνεία τους αναλαμβάνει ο EVP ερευνητής.

Πολλοί λένε ότι αν ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι με το EVP είναι δύσκολο να σταματήσεις. Ένας από αυτούς είναι και ο Μπράιαν Τζόουνς στο Σιάτλ, ο οποίος ηχογραφεί θορύβους παραγόμενους από πουλιά, σκύλους, γάτες, ακόμη και από πόρτες και πατώματα που τρίζουν. Όλοι τους περιέχουν φωνές, ισχυρίζεται – ανησυχητικά – ο ίδιος.

Τώρα, ο Μπράιαν Τζόουνς θέλει να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές του για να βοηθήσει στην επίλυση εγκλημάτων ή για να καταγράψει τις σκέψεις ατόμων που βρίσκονται σε κώμα και αδυνατούν να επικοινωνήσουν.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσφύγει σε αυτόν κυρίως ντετέκτιβς και γιατροί...

iefimerida.gr