15 Απριλίου 2013

Γιατί δεν θα "κουρευτούν" οι Ελληνικές καταθέσεις... κι ας προσπαθούν να πανικοβάλλουν τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ

Του Βασίλη Τσαπρούνη

Τις τελευταίες ημέρες και στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο με τις αποφάσεις «σοκ» για το «κούρεμα» των καταθέσεων, έχει μεταφερθεί και στην Ελλάδα η έντονη ανησυχία για το εάν και οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες είναι «υποψήφιες» για «κούρεμα» κάποιου ποσοστού.

Η αρχή της έντονης φημολογίας που επικρατεί, έγινε μετά από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η ″Κυπριακή″ λύση πιθανόν να δημιουργήσει πρότυπο-παράδειγμα για λήψη ανάλογων αποφάσεων και σε άλλα κράτη-μέλη. Σχετικά γρήγορα, άλλη μερίδα Ευρωπαίων ανώτερων αξιωματούχων με ανάλογες τοποθετήσεις, φρόντισε να κατευνάσει τις ανησυχίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος ήταν «μοναδική» και «μεμονωμένη» περίπτωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σύνολο των Κυβερνητικών παραγόντων της Ελλάδος, τονίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι δεν θα δούμε «κούρεμα» των καταθέσεων στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Και αυτό, όχι επειδή το λένε οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς η «σοβαρότητα- φερεγγυότητα» τους τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση από πολλούς. Αλλά για τους παρακάτω λόγους:

Το πείραμα της Κύπρου εάν επαναληφθεί, έστω και μια ακόμα φορά (π.χ. στην Ελλάδα), θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης με μαθηματική ακρίβεια.

Τα «στεγανά» που με πολύ κόπο προσπαθούν οι Ευρωπαίοι να διατηρήσουν, πλέον δεν θα υφίστανται. Με σχετική ακρίβεια η συμπεριφορά «ντόμινο» θα εξελιχθεί αρκετά γρήγορα, καθώς Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, κλπ., αλλά και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο σύνολο της Ευρωζώνης, θα βιώσει μία βίαιη και πρωτοφανή απόσυρση κατατεθειμένων κεφαλαίων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, με συνέπεια την πλήρη κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Μέτρα ανάσχεσης σε τέτοια εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν.

Είναι ένα σενάριο πολύ χειρότερο, και από την οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη πτώχευση ενός «κράτους- μέλους».

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε πειστικές διαβεβαιώσεις ικανές να καθησυχάσουν τις αγορές… «Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση...», «Η Ελλάδα το ίδιο...» Ποιος άραγε θα τους πιστέψει πάλι;…

Το ανωτέρω σενάριο είναι αρκετά βέβαιο ότι δεν εξυπηρετεί ούτε την Γερμανία, έστω και αν αυτή πείσει ότι οι δικές της τράπεζες είναι ισχυρές και μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις. Ποιο το νόημα της συσσώρευσης κεφαλαίων σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης όλων των «γύρω»;
Σκεφτείτε ένα άθικτο ανάκτορο σε μία καμένη πόλη. Άραγε πια θα είναι η αξία του; Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί. Νομίζω ότι δεν είναι πια και τόσο βλάκες…

Εκτός και αν, και η Γερμανία αποδειχθεί πιόνι μικρής αξίας στη παγκόσμια οικονομική σκακιέρα. Αυτή τη γνώση μέχρι και σήμερα δεν την έχω.

Τέλος, μια δεύτερη σκέψη που μπορεί να ενισχύει την άποψη ότι όντως η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση, είναι το γεγονός ότι σε αυτή υπήρχε το «συστατικό» Ρωσία, κάτι που δεν υπάρχει αλλού. Ένα θέμα, που από μόνο του χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

Σαν γρήγορη, αναφορά σημειώνω ότι τα συσσωρευμένα Ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ήταν σύμφωνα με αδημοσίευτες μελέτες ένα μικρό ποσοστό των αναμενόμενων κεφαλαίων για την επόμενη δεκαετία, τα οποία μπορεί να προσέγγιζαν κάποια εκατοντάδες δισ. δολάρια. Είναι αρκετά πιθανό, «κάποιοι» να θέλησαν να κοπεί αυτός ο «ομφάλιος λώρος», και αυτός ο πακτωλός χρημάτων να κατευθυνθεί σε άλλους προορισμούς… «Ρωσικούς» και «μη»…

* Τσαπρούνης Βασίλης - Chief Economist / Zulutrade.com

Πηγή:www.capital.gr