Δημοσίευμα της εφημερίδας NY Times αναφέρεται σε εκπροσώπους «φορολογικών παραδείσων», οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να αποσπάσουν τα κεφάλαια της Κύπρου.
Αμέτρητα είναι τα e-Mails και τα τηλεφωνήματα που δέχονται τελευταία δικηγόροι και λογιστές που εκπροσωπούν Ρώσους και άλλους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο προσπαθώντας να αποφύγουν φόρους. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκονται ανταγωνιστές της Κύπρου, από τα νησιά Κάιμαν, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Μάλτα ή και αλλού (και όχι η Deutsche Bank όπως λέει γραφική δημοσιογράφος), οι οποίοι υπόσχονται ότι, μετά την κατάρρευση του επιχειρηματικού μοντέλου της Μεγαλονήσου, αυτοί είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσουν τα κεφάλαια κρυμμένα και ασφαλή.
Το άρθρο κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει στήσει βιομηχανία, με σκοπό την αποφυγή φόρων. Σε μια χώρα 860.000 κατοίκων έχουν την έδρα τους 320.000 εταιρείες, οι οποίες μεταφέρονται εκεί ακριβώς με το κίνητρο της ευνοϊκότερης φορολόγησης. Αναπαράγονται ακόμα δηλώσεις Κυπρίων αξιωματούχων.
Ως προς το ζήτημα του ανακύψαντος ανταγωνισμού, γίνεται λόγος για την ελβετική εταιρεία Gonthier Group που απέστειλε μηνύματα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με τα οποία διαφήμιζε την ικανότητά της να ξεφεύγει από τα ραντάρ των διεθνών Αρχών.
Οι NY York Times δεν διαθέτουν πληροφορίες για το πόσοι από τους επιθυμητούς αυτούς πελάτες αποσπάστηκαν όντως από τους διεθνείς ανταγωνιστές της Κύπρου, παρότι πολλοί δικηγόροι παραδέχονται ότι έχουν ήδη βοηθήσει αλλοδαπούς πελάτες τους να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Κύπρου.
Εγχώριοι παράγοντες δηλώνουν ότι ανέμεναν τα «κοράκια» να καταφθάσουν στην Κύπρο, αλλά ξαφνιάζονται κι αυτοί με την ανηθικότητα μερικών εξ αυτών. Και όσο και αν ήταν αναμενόμενη, αυτή η εξέλιξη δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την οικονομία της Κύπρου.