Εμπόδια στο δρόμο για να χτίσει τη νέα οθωμανική αυτοκρατορία που ονειρεύεται, συναντά ο Ταγίπ Ερντογάν, με το κουρδικό να τραντάζει τα θεμέλια του κεμαλισμού πάνω στα οποία έχει χτιστεί η γειτονική χώρα. Η προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να δώσει οριστική λύση και να προχωρήσει στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Τουρκία να καταστεί Προεδρευομένη Δημοκρατία, συναντά σφοδρές αντιδράσεις από τους θεματοφύλακες του κεμαλισμού που του καταλογίζουν απιστία προς τον ιστορικό τους ηγέτη.
Όπως επισημαίνει και η ανάλυση του αμερικανικού think tank στρατηγικής Stratfor, είναι κρίσιμη η ειρηνευτική διαδικασία στο Κουρδιστάν για τη γενικότερη πορεία των σχεδίων της τρόικας Ερντογάν - Γκιουλ - Νταβούτογλου, μιας και στις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης συμμετέχει πλέον μόνο το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Αντίθετα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης αποχώρησαν από τη διαδικασία και σε ενδεχόμενη αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρεώσουν πιθανά θύματα στα σχέδια του Ερντογάν.
Κρίσιμο σημείο στη διαδικασία για το νέο Σύνταγμα, είναι το πως θα προσδιορίζονται όσοι κατοικούν στην Τουρκία. Η πλευρά Ερντογάν προωθεί το "τουρκικό έθνος" προκειμένου να εξαλείψει μία και καλή τις διαφοροποιήσεις, η κουρδική πλευρά κάνει λόγο για "λαό της Τουρκίας", ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιθυμεί να γίνει αναφορά απλά σε "κατοίκους της Τουρκίας". Το ζήτημα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, ωστόσο κρύβει από κάτω του τα θεμέλια του κεμαλισμού, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος ο Ατατούρκ το 1920 εισήγαγε την τουρκική ταυτότητα προκειμένου να εξαλείψει τους διάφορους εθνοτικούς προσδιορισμούς και μαζί τα δεινά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αρνούμενος να αποδεχτεί πως κατοικούν διαφορετικοί λαοί στα εδάφη της Τουρκίας.
Η πρόταση των Κούρδων πάντως, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της παραχώρησης αυτονομίας στην περιοχή του Κουρδιστάν από τον Ερντογάν, σε μία ιδιότυπη επιστροφή στο οθωμανικό καθεστώς των βιλαετιών. Μια εποχή πάντως που θαυμάζει ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά απεχθάνονται οι θεματοφύλακες του Κεμαλισμού, με ότι και προμηνύει αυτό για τη γειτονική χώρα.
newsbomb.gr